3 °C Budapest

Ez lesz a nyugdíjaddal: egyre távolabb a biztos megélhetés

Pénzcentrum
2012. június 23. 10:01

A magyarokat egyre erősebben foglalkoztatják a nyugdíjas évekkel összefüggő problémák, ezzel együtt pedig nő azoknak az aránya is, akik terveznek nyugdíj célú megtakarításokat. Ennek ellenére azonban a magyarokra nem jellemző az előtakarékosság, kevesen tesznek félre célzottan a nyugdíjas korra. Pontosan azért, mert az állami nyugdíjrendszerek a jövőben kevesebb nyugdíjat tudnak csak biztosítani, elengedhetetlen a nyugdíjcélú megtakarítások növekedése - derül ki az AEGON megbízásából végzett, kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból.

A második nyugdíjpillér eltűnése nyomán egyre erősebben foglalkoztatják a magyar lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és a magyarok igen pesszimistán látják a jövőt ebből a szempontból - állapítja meg a kutatás. A felmérés eredményei szerint a lengyelek után a magyarok látják a legsötétebben a helyzetet: 55 százalékuknak komoly kétségeik vannak a majdani nyugellátással kapcsolatban, 31 százalékuk pedig "nagyon pesszimistának" vallja magát. Különösen figyelemre méltó eredmény, hogy csupán a megkérdezettek egy százaléka látja úgy, hogy a jövő nyugdíjasai jobban élnek majd, mint a jelenlegiek, holott a felmérésben résztvevő országok átlaga közel öt százalék.

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 83 százaléka vélekedik úgy Magyarországon, hogy az állami nyugdíj veszíteni fog értékéből, 78 százalékuk pedig úgy látja, hogy tovább kell dolgoznia, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt. Ez a pesszimizmus a nyugdíj vásárlóértékével kapcsolatos várakozásokban is megmutatkozik: a magyar lakosság igen jelentős hányadának vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a majdani nyugdíja elegendő lesz-e a mindennapi megélhetésre: különösen pesszimisták a nők és a középkorúak, akik nem bíznak abban, hogy a gazdaság talpra áll, mielőtt eljön a nyugdíjba vonulásuk ideje.

Szükség van reformra, de a korhatárt ne emeljék

A magyarok túlnyomó többsége szerint szükség van a nyugdíjrendszer valamilyen irányú reformjára. A megkérdezettek valamivel több mint a fele úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjellátás fenntarthatósága érdekében növelni kell az adókat és ezzel párhuzamosan csökkenteni a nyugdíjkifizetések mértékét, és csak 5 százalék látja úgy, hogy a rendszer változtatás nélkül is működőképes marad. Ezzel együtt a magyarok mereven elutasítóak a nyugdíjkorhatár emelésével szemben: 68 százalékuk nem tart elfogadhatónak újabb, ilyen jellegű lépést.

Annak ellenére viszont, hogy a magyarok igen borúsan látják a jövőt a nyugdíjukat illetően, egyelőre kevés konkrét lépést tettek a helyzet megváltoztatása érdekében. A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százalékának nincs, vagy igen kismértékű a saját nyugdíjcélú megtakarítása, holott az összes ország átlagát tekintve ez a réteg csak 23 százalékot képvisel. Nagyon jól felkészültnek a megtakarítások szempontjából viszont csak a magyarok 1,5 százaléka vallja magát, szemben a németek 14, vagy az amerikaiak 11,5 százalékával. A felelősség kérdésében szintén igen rosszul állnak a magyarok: több mint 18 százalékuk egyáltalán nem, vagy inkább nem érzi magát felelősnek a nyugdíjas éveiben keletkező jövedelméért.

Ezeket az eredményeket jól tükrözi az AEGON nyugdíjra való felkészültséget mérő index - AEGON Retirement Readiness Index (ARRI) - értéke is, amely a kilenc vizsgált országból Magyarországon a legalacsonyabb, 4,8 pont. (A mutató öt szempontot vizsgál súlyozva - felelősség, tudatosság, megértés, tervezés és megtakarítás -, amelyeknél 5 a legmagasabb érték.) A kutatás készítői szerint ezt az eredményt részben a nehéz makrogazdasági környezet is magyarázza, ám nem kétséges, hogy a saját nyugdíjcélú megtakarítások mértékének komoly növelése is elkerülhetetlen Magyarországon.

Sokakat foglalkoztat a nyugdíjaskori megélhetés kérdése

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az AEGON kutatása szerint biztató ugyanakkor, hogy a második nyugdíjpillér megszüntetése nyomán a nyugdíj finanszírozhatóságának kérdése egyre jobban foglalkoztatja a magyar lakosságot. Annak ellenére ugyanis, hogy a válaszadók jelentős része - 39 százaléka - az állami nyugdíjra kíván leginkább támaszkodni időskorában, a megkérdezetteknek 76 százaléka fontosnak látja a minél több forrásból származó nyugdíjat. Emellett már a magyarok 71 százaléka vélekedik úgy, hogy fontos a tervszerű felkészülés a nyugdíjas évekre.

Szintén biztató eredménye a kutatásnak, hogy bár egyelőre a magyarok igen kis része képes érdemben megtakarítani kifejezetten a nyugdíjas éveire, 44 százalékuk tervezi, hogy elkezd félretenni. Különösen erős ez a csoport a 45 év felettiek és a nők körében, így várhatóan ez lehet az a réteg, amely a közeljövőben jelentősebb mértékű saját nyugdíjcélú megtakarítást eszközöl majd - állapítja meg a kutatás.

"Bár az emberek ma már egyre tovább, és egyre egészségesebben élnek, a nyugdíjas évekre kevésbé tekinthetők felkészültnek, mint a korábbi generációk. Ennek megfelelően komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer alkalmazkodni tudjon a megváltozott körülményekhez: ha ez nem történik meg, nagyon komoly feszültségekkel kell számolni a jövőre nézve. Biztató ugyanakkor, hogy a magyar lakosság is egyre inkább felelősnek érzi magát a leendő nyugdíjas éveiért, és az emberek egyre nagyobb hányada hajlandó erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy idős korában is méltó körülmények között, anyagi biztonságban éljen" - értékelte a felmérés eredményeit Zatykó Péter, az AEGON Magyarország vezérigazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?