Vigyázz, nyögve nyelés lehet a grillparti vége!

Pénzcentrum
2012. július 15. 11:00

A grillezéssel kapcsolatos jó tanácsokból állított össze tájékoztató kiadványt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A nyári meleg hónapok ugyanis élelmiszer-biztonsági szempontból is sok veszélyt rejtenek.

A nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, melynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követ el hibát a szakács - szögezi le tájékoztatójában a hivatal.

A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, mely néhány órán - napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléséhez.

A felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával elkezdődik. Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst érdemes használni. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen fel kell engedni, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön. Eszerint az angolosan átsütött bélszínt érdemes a hűvösebb napokra tartogatni.

A nyers alapanyagokat, (például húst, baromfit, halat) és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (például felvágott, sütemény, gyümölcs) elkülönítetten kell tárolni. Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket szabad használni. A húst nem túl vastag szeletekre kell vágni, hogy alaposan átsüljenek. Nyers hús érintése, előkészítése után alaposan kezet kell mosni.

A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy megsütnénk. Csontos hús grillezése esetén ügyelni kell arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését már elkezdtük, soha ne tegyük félre, hanem süssük készre.

Rákkeltő anyagok veszélyeztetnek

A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor vigyázni kell arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot le kell venni addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket semmiképpen nem szabad gyermeknek adni, mint ahogy az alulsült, félig nyers ételeket sem.

Tálaláskor figyelni kell arra, hogy a készételt mindig tiszta tányéron szolgálják fel, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképpen ne érintkezzen. Az ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.

A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb le kell hűteni - például az edényt hideg vízbe állítva -, mert már az is veszélyes lehet, ha azokat egy-két órán keresztül szobahőmérsékleten tárolják. A megmaradt készételt felhasználása előtt újra fel kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Ügyelni kell arra, hogy a maradék étel belseje legalább 72 Celsius fokra felforrósodjon, és két percig tartsa ezt a hőmérsékletet. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?