14 °C Budapest

Vigyázz, nyögve nyelés lehet a grillparti vége!

Pénzcentrum
2012. július 15. 11:00

A grillezéssel kapcsolatos jó tanácsokból állított össze tájékoztató kiadványt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A nyári meleg hónapok ugyanis élelmiszer-biztonsági szempontból is sok veszélyt rejtenek.

A nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, melynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követ el hibát a szakács - szögezi le tájékoztatójában a hivatal.

A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, mely néhány órán - napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléséhez.

A felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával elkezdődik. Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst érdemes használni. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen fel kell engedni, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön. Eszerint az angolosan átsütött bélszínt érdemes a hűvösebb napokra tartogatni.

A nyers alapanyagokat, (például húst, baromfit, halat) és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (például felvágott, sütemény, gyümölcs) elkülönítetten kell tárolni. Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket szabad használni. A húst nem túl vastag szeletekre kell vágni, hogy alaposan átsüljenek. Nyers hús érintése, előkészítése után alaposan kezet kell mosni.

A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy megsütnénk. Csontos hús grillezése esetén ügyelni kell arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését már elkezdtük, soha ne tegyük félre, hanem süssük készre.

Rákkeltő anyagok veszélyeztetnek

A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor vigyázni kell arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot le kell venni addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket semmiképpen nem szabad gyermeknek adni, mint ahogy az alulsült, félig nyers ételeket sem.

Tálaláskor figyelni kell arra, hogy a készételt mindig tiszta tányéron szolgálják fel, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképpen ne érintkezzen. Az ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.

A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb le kell hűteni - például az edényt hideg vízbe állítva -, mert már az is veszélyes lehet, ha azokat egy-két órán keresztül szobahőmérsékleten tárolják. A megmaradt készételt felhasználása előtt újra fel kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Ügyelni kell arra, hogy a maradék étel belseje legalább 72 Celsius fokra felforrósodjon, és két percig tartsa ezt a hőmérsékletet. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem