2012: így drágul az élet Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 2. 05:12

Ahogy az minden év januárjában lenni szokott, 2012 év elejétől is drágul az élet Magyarországon. A legfontosabb, hogy 25-ről 27 százalékra emelkedett az áfa, ez pedig az élet minden területén áremelkedéseket hoz. Drágul az energia, a közlekedés is - kevesebb marad a pénztárcánkban 2012-ben.


Emelkedett az áfa

Jelentősen megnöveli a családok kiadásait az áfakulcs 25-ről 27 százalékra történt emelése. A rezsikiadások, az élelmiszerárak, az utazási költségek emelkedése mellett -többek között- valamennyi gyermekneveléshez kapcsolódó termék és szolgáltatás ára nő.

Piaci elemzők szerint a kereskedők az általános forgalmi adó emelkedését, illetve az év közben keletkezett egyéb - egyebek között a magas euró árfolyam miatti drágább import okozta - plusz kiadásokat egyszerre igyekeznek majd beépíteni a termékek árába. Így -egyes vélemények szerint- az áfaemelés miatt indokolt 1,6 százalékos fogyasztói áremelés helyett átlagosan minimum 5 százalékos drágulás várható.

Az adóemelések már az év kezdetétől áremelésre kényszerítik a beszállítókat és a kereskedőket - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség prognózisában. Kérdés azonban, hogy az üzletek lenyelik-e, és ha igen, meddig, mely termékeknél az áfaemelést. Az viszont már most látszik, hogy a nagy üzletláncok jelentős akciókkal próbálják vonzani a vevőket, csökkenteni a várható forgalomkiesést.

Bár az áfa 25-ről 27 százalékra emelkedik, ez a kereskedelmi gyakorlatban - elvileg- "csak" 1,6 százalékos drágulást jelent. A 2 százalékpontos emelés ugyanis azt a kulcsot változtatja, amellyel a nettó árat kell szorozni,  a boltokban viszont már a bruttó árakkal találkozunk. Így például a 100 forintos termék áfa nélküli ára tavaly 80 forint volt, január 1-jétől ezt az értéket kell 1,25 helyett 1,27-tel szorozni, így pedig 101,6 forintot kapunk (1,6 százalékos drágulás).

Drágul az energia...

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben - országos átlagban 2,7 százalékkal - emelkednek.

A földgáz esetében az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

A közüzemi díjak megállapítsa az egyes települések közgyűlésének hatásköre. A nagyvárosokban szinte mindenhol emelkedik a szemétszállítás, a víz- és csatornaszolgáltatás díja, de sok helyen drágul a parkolás is.

Budapesten például a víz- és csatorna díjak 2,5-2,5 százalékkal nőnek január elsején. A lakosság számára egy köbméter ivóvíz nettó 191 forintba kerül (áfával együtt 243,71 forint), a csatornahasználatért pedig köbméterenként nettó 333,6 forintot kell fizetni január elsejétől. A fővárosban 3,9 százalékkal többet kell fizetni a kéményseprő-ipari szolgáltatásokért is: a kéményellenőrzés és tisztítás például egyedi kéményeknél nettó 1.533 forint lesz. A szemészállítás 2,6 százalékkal drágul: egy négytagú, családi házas övezetben lévő háztartás kukáját az eddigi havi nettó 579 forint helyett 592 forintért ürítik ki.

... és persze a benzin is

Az áfaemelés miatt drágulnak az üzemanyagok: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint. A benzin átlagára január 1-től így 406-408 forintra, a gázolajé pedig mintegy 427 forintra nő.

A busz-és vonatjegyek, bérletek szintén 1,6 százalékkal drágultak, a BKV díjai ugyanakkor nem emelkedtek.

Drágul a sztráda

Vasárnaptól emelkedtek az autópályák úthasználati díjai, és megszűnik a (D1-díjkategóriájú) személyautókra érvényes négynapos e-matrica.

A D1 kategóriában az úthasználati jogosultság havi 4.780, az évi 42.980 forint lesz. A hetijegy a nevével ellentétben valójában 10 napos lesz, ára pedig 2.975 forint.

A minisztérium díjrendelete alapján az útdíjak négy díjkategóriában átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek. A motorkerékpár után fizetendő heti úthasználati jogosultság 1.470 forintért szerezhető be. Januártól a díjköteles utak jogosulatlan használata esetén fizetendő pótdíjak mértéke és a fizetési határidő is módosul. Ez utóbbi az eddigi 15 napról 30 napra emelkedik. A személyautóknál a pótdíj 30 napon belül fizetve 14.875, míg azon túl 59.500 forint. A 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje 2012. január 31-ig tart.

Emelkedtek a postai díjak

A postai díjak az év elején 5-16,6 százalék közötti mértékben emelkednek a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete alapján. A szabvány levél küldemény díja 90 forintról 105 forintra nő, ami 16,6 százalékos áremelés. Az idén év elején 12,5 százalékkal emelkedett ez az összeg.

Az elsőbbségi küldemények díja 13 százalékkal, 115 forintról 130 forintra nő. Ez a díj 2011. január elsején 9,52 százalékkal drágult.
A levelezőlap és képes levelezőlap díja változatlan marad: elsőbbségi küldeményként 105 forintért, egyébként pedig 80 forintért továbbítja a posta. Az egyéb levelek díja 120-ról 140 forintra nő, elsőségiként feladva pedig 160 forintról 180 forintra. Ugyanennyi lesz az egyéb címzett reklámküldemény ára is. A kézhez kézbesített hivatalos iratok alaptarifája 370 forintról 390 forintra emelkedik, az egyéb hivatalos iratoké pedig 300-ról 315 forintra.

Chipsadó, pornóadó, és még a cigi is drágul...

A minőségi (magas gyümölcstartalmú) lekvárok kivételével — magas cukortartalmukra tekintettel — a kormány kiterjesztette a népegészségügyi termékadó hatályát a gyümölcsízekre (lekvárokra).

Az új típusú energiaitalok is sarcot kapnak: a koffein- és taurintartalom együttes jelenléte esetén a termék akkor is adókötelessé vált, ha ezen összetevők közül bármelyik meghaladja a határértéket. Adókötelessé váltak azok a sütőipari termékek, amikben 100 grammonként 2 grammnál több só van, illetve azok a sós élelmiszerek is, amelyek extrudálással készülnek.

25 százalékos adót vetettek ki a pornográf tartalmakra és 3 százalékos, árbevétel alapú adót a filmvetítésre és -terjesztésre. Adót fizethetnek a telefonos, erotikus szolgáltatások is.

2012-ben számos jogszabályváltozás érinti a dohányzókat. Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani; februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója (akár 100 forinttal is drágul egy doboz cigaretta); szeptembertől pedig a dohánytermékek dobozán megjelennek a képes egészségvédelmi figyelmeztetések.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?