1 °C Budapest

A PSZÁF-nak nincs hatásköre a Malév-jegyekkel kapcsolatban

MTI
2012. március 27. 17:11

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kérelmét, a felügyelet szerint ugyanis nincs hatásköre a Malév-jegyek árának visszafizetésével kapcsolatos, a bankok és az utazási vállalkozások közötti vitában.

A PSZÁF honlapján megjelent keddi tájékoztatás szerint a múlt héten benyújtott kérelmében a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) azt közölte: a Malév leállása miatt a bankok az ügyfelek kérésére visszafizetik a bankkártyával vett repülőjegyek árát. Ezt követően a bankok azokat az összegeket, amelyeket az ügyfelek utazási irodában, vagy utazási iroda által működtetett online rendszerben fizettek ki, ráterhelik azokra az utazási vállalkozókra, amelyeknél az ügyfél a viteldíját fizette.

A MUISZ szerint ez úgy történik, hogy a bankok az ügyfeleknek visszafizetett pénzt a kártyaelfogadó utazási vállalkozókat később, más kártyás fizetés alapján megillető összegekből levonják, azaz beszámítást hajtanak végre.

A MUISZ álláspontja szerint a bankok jogértelmezése az ügyben jogszabálysértő. Intézkedést tartanak szükségesnek az utazási vállalkozóktól szerintük jogszerűtlenül leemelt összegek visszafizetése érdekében, illetve azért, hogy a pénzintézetek ne folytassák ezt a gyakorlatot.

A PSZÁF álláspontja szerint azonban a MUISZ kérelmében vázolt ügy a bankkártya elfogadó utazási vállalkozók és a hitelintézetek közötti polgári jogi alapon nyugvó egyedi jogvita. A felügyeletnek a jogszabályok szerint nincs hatásköre ebben az ügyben, ez kizárólagosan a bíróság jogkörébe tartozik.

A PSZÁF szerint fogyasztóvédelmi ellenőrzés keretében sincs jogszerű lehetősége vizsgálat lefolytatására, miután a kérelem nem minősül fogyasztó részéről benyújtott panasznak, és az ügyben a fogyasztóvédelmi eljárás megindításának egyéb törvényi feltételei sem állnak fenn.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?