Bőröndszámra viszik a tojást a határon túlról

Pénzcentrum
2012. március 24. 16:33

Bőröndszámra viszik a csehek a határ menti német boltokból a tojást, mert ott jóval olcsóbban vehetik meg, mint otthon. Emiatt a németországi üzletek korlátozzák a vásárlást. Magyarországon sem rózsás a helyzet, az uniós előírások miatt a tojás átlagára akár 60 forintig is emelkedhet a következő időszakban.

Német lapbeszámolók szerint a boltokban csak háztartási mennyiségben lehet vásárolni, ez fajtánként általában két-két, összesen nyolc darab, tíz tojásból álló dobozt jelent. A német tojástermelők szövetségének tájékoztatása szerint voltak olyan határ menti boltok, ahol 500 százalékig terjedő mértékben nőtt a tojáseladás az árkülönbség miatt: Csehországban most átszámítva 2-2,80 euróba kerül tíz tojás - tavaly év végén még csak 1,06 euró volt az ára -, Németországban 1,09 euró a legjobb ár.

De egész Európában hiánycikk és drága a tojás egy uniós rendelet miatt, mely előírja, hogy a hagyományos ketreceket olyan módosított tojóketrecekre kell cserélni, melyek nagyobb mozgásteret biztosítanak az állatok számára. A német adatok szerint azonban még közel 43 millió tyúkot mindig a hagyományos ketrecekben nevelnek. Az ezekből származó tojások azonban tiltólistán vannak, az uniós rendelet szerint ezeket tilos eladni.

Akár 60 forint is lehet a tojás Magyarországon

Január végén robbant tehát a hír, miszerint az Európai Bizottság 13 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indított, mert az elmúlt 12 évben nem sikerült végrehajtani az állatjóléti célú beruházásokat. A korszerűsítésre szánt határidő pedig lejárt.

Az uniós állatjóléti szabályok természetesen a hazai árakra is hatással vannak. Az előírások miatt ugyanis az eddigi tojótyúkonként 0,55 négyzetméter helyett, 0,75 négyzetméteres terülten kell tartani a jószágot, vagyis ugyanakkora alapterületű istállóban kevesebb szárnyas fér el. Arról nem is beszélve, hogy a tojótyúk ketrecek kötelező cseréje is jókora többletköltséget ró a vállalkozásokra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A veszteségek kivédése ellen pedig az egyetlen védekezés az áremelés. Az év elején még a 40 forintot sem érte el a tojás átlagára, jelenleg azonban már több helyen, például az egyik olcsónak számító üzletláncban is a mélyalmos tojás darabja 50, a farm tojás pedig a tavaly őszi 23 forint helyett 45 forint. Szakemberek szerint ugyanakkor a húsvéti szezonális árak elérhetik akár a 60 forintot is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm