Bőröndszámra viszik a tojást a határon túlról

Pénzcentrum
2012. március 24. 16:33

Bőröndszámra viszik a csehek a határ menti német boltokból a tojást, mert ott jóval olcsóbban vehetik meg, mint otthon. Emiatt a németországi üzletek korlátozzák a vásárlást. Magyarországon sem rózsás a helyzet, az uniós előírások miatt a tojás átlagára akár 60 forintig is emelkedhet a következő időszakban.

Német lapbeszámolók szerint a boltokban csak háztartási mennyiségben lehet vásárolni, ez fajtánként általában két-két, összesen nyolc darab, tíz tojásból álló dobozt jelent. A német tojástermelők szövetségének tájékoztatása szerint voltak olyan határ menti boltok, ahol 500 százalékig terjedő mértékben nőtt a tojáseladás az árkülönbség miatt: Csehországban most átszámítva 2-2,80 euróba kerül tíz tojás - tavaly év végén még csak 1,06 euró volt az ára -, Németországban 1,09 euró a legjobb ár.

De egész Európában hiánycikk és drága a tojás egy uniós rendelet miatt, mely előírja, hogy a hagyományos ketreceket olyan módosított tojóketrecekre kell cserélni, melyek nagyobb mozgásteret biztosítanak az állatok számára. A német adatok szerint azonban még közel 43 millió tyúkot mindig a hagyományos ketrecekben nevelnek. Az ezekből származó tojások azonban tiltólistán vannak, az uniós rendelet szerint ezeket tilos eladni.

Akár 60 forint is lehet a tojás Magyarországon

Január végén robbant tehát a hír, miszerint az Európai Bizottság 13 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indított, mert az elmúlt 12 évben nem sikerült végrehajtani az állatjóléti célú beruházásokat. A korszerűsítésre szánt határidő pedig lejárt.

Az uniós állatjóléti szabályok természetesen a hazai árakra is hatással vannak. Az előírások miatt ugyanis az eddigi tojótyúkonként 0,55 négyzetméter helyett, 0,75 négyzetméteres terülten kell tartani a jószágot, vagyis ugyanakkora alapterületű istállóban kevesebb szárnyas fér el. Arról nem is beszélve, hogy a tojótyúk ketrecek kötelező cseréje is jókora többletköltséget ró a vállalkozásokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A veszteségek kivédése ellen pedig az egyetlen védekezés az áremelés. Az év elején még a 40 forintot sem érte el a tojás átlagára, jelenleg azonban már több helyen, például az egyik olcsónak számító üzletláncban is a mélyalmos tojás darabja 50, a farm tojás pedig a tavaly őszi 23 forint helyett 45 forint. Szakemberek szerint ugyanakkor a húsvéti szezonális árak elérhetik akár a 60 forintot is.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?