5 °C Budapest

Egyre több a bankkártyás lehúzás Magyarországon

Pénzcentrum
2012. február 28. 05:26

Felmérések szerint Magyarországon 2011-ben is folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének javuló trendje: 8 százalékkal nőtt azok köre, akiknek bankkártyáját gyakran, heti legalább egy alkalommal húzzák le a boltok termináljainál. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít. Már egy igazán komoly kártyás csalássorozat is történt idén.

A tavalyi statisztikák alapján Magyarországon folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének javuló trendje: 8 százalékkal nőtt azok köre, akik a kártyát heti legalább egy alkalommal használják vásárlásra. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít.

A kártyás fizetés népszerűségének növekedésével párhuzamosan 2009-hez képest csökkent azok aránya, akik sohasem használják bankkártyájukat fizetésre, ők ma mindössze 15 százalékát adják a vizsgált csoportnak - tájékoztatta lapunkat a MasterCard. A kártyahasználat népszerűségének növekedése elsősorban a betéti kártyák fokozott használatának tudható be. A hitelkártyáknál ugyanis a válság hatására csökkent a vásárlási kedv; elsősorban a hitelkártyával gyakran vásárlók száma lett kevesebb, 3 év alatt mintegy 10 százalékkal.

Jól halad az átállás

2011-ben a magyar bankok mindegyike megkezdte a korábban mágnescsíkos bankkártyáinak cseréjét chipes plasztikra. A folyamat eredményeképpen az év végére a kártyák közel 60 százalékban már a biztonságosabb technológiát használták. A bankkártyák chipesítése egyöntetűen pozitív fogadtatásra talált: az új kártyákkal általánossá váló PIN-kód megadását a válaszadók nemcsak biztonságosnak, de kényelmesnek is tartják. A chip megjelenése nagyban növeli a kártyabirtokosok biztonságérzetét: a kártyakibocsátó felmérésnek válaszadói szerint elsődlegesen három eszköz: a chip, a PIN és az SMS értesítő garantálja a kártyás fizetés biztonságát. Az SMS értesítőt 10 bankkártya birtokosból 6 használja.

 


Egyértelmű fejlődés tapasztalható a kártyabirtokosok tájékozottságában is: a válaszadók fele ma már tudja, hogy a bankkártyája használható külföldi és internetes fizetésre is, jóllehet a külföldi bankkártya-használat díjával kapcsolatban továbbra is szükséges az edukáció. Jelenleg csupán a megkérdezettek alig egyharmada tudja, hogy a külföldi bankkártyás fizetés többnyire kevesebbe kerül, mint a pénzváltás költsége, tehát a készpénz használata. A válaszadók 40 százaléka úgy nyilatkozott: ennek tudatában biztosan megváltoztatná külföldi vásárlási szokásait.

Az országhatáron túli bankkártya-használat azonban így is javuló tendenciát mutat. Bár a válaszadók kevesebbet utaznak külföldre - ez az arány 5 százalékkal csökkent az elmúlt másfél évben, - vásárlásaikat nagyobb részben fizetik bankkártyával. A felmérés szerint mind az utazási-, mind a szállás költségek kártyával történő fizetésénél 2-3 százalékos pozitív trend mutatható ki.

A MasterCard vezet, visszaesett a Visa

Annak ellenére, hogy a Visa Europe egész Európában pozitív eredményekről számolhat be, magyarországi piaci részesedése jelentős mértékben visszaesett. A Visa kártyák száma drasztikusan, 22,3 százalékkal csökkent a tavalyi évben, mely egyedülálló és precedens nélküli azokban az országokban, ahol a Visa is jelen van. A kártyakibocsátó a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, a drámai visszaesés hátrányos helyzetet teremtett a Visa számára a magyar piacon, mely főként az interchange díj különbségnek tudható be.


A bankkártya számban tapasztalt csökkenés ellenére a Visa betéti, hitel és üzleti kártya használat tovább bővül és a POS költések átlag értéke 15,6 százalékkal nőtt az előző éves eredményhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az a bakközi jutalék?
A bankközi jutalék (interchange) az a díj, melyet az elfogadó bank fizet a bankkártyát kibocsátó banknak elsősorban a kibocsátói oldalon felmerülő költségek (adatfeldolgozás, fizetés engedélyezése, tranzakciók lekönyvelése, számlakarbantartás, egyenlegközlés) valamint az esetleges kockázatok ellensúlyozására.

A bankközi jutalék segítségével a bankkártya kibocsátó bankok motiváltak a termékfejlesztésre és az innovációra. Erről az elmúlt években a magyar kártyabirtokosok is meggyőződhettek, hiszen ma már számos bankkártya és bankkártyás fizetési lehetőség közül választhatnak. Ezzel párhuzamosan a biztonsági szolgáltatások is fejlődtek, mára általánossá vált a bankkártyás tranzakcióról értesítő SMS szolgáltatás használata, és a bankkártyák többsége biztonsági chippel van ellátva. Ugyanakkor a bankközi jutalék teszi lehetővé azt is, hogy a kártyát kibocsátó bankok vállalják a kártyabirtokos fizetéseinek kockázatát.

A bankközi jutalékot bankkártyái esetében a kártyatársaság határozza meg, jóllehet a díjat nem a kártyatársaságnak fizetik. A fizetési kártya rendszeren belül a kártyás vásárlás utáni kereskedői díjakat a kereskedő és elfogadó bankja közti egyedi szerződés szabályozza, a díj a kereskedő és a bank egyességének eredménye.


Az év eddigi legnagyobb csalása

Az idei év eddigi legnagyobb hazai bankkártya-csalásának tűnik az az eset, amit januárban követtek el Budapesten. 22 bankkártya adatait megszerezve, hamis kártyákat felhasználva több millió forint értékben vettek fel készpénzt az ismeretlen elkövetők.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitánysága készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen elkövető 2012. januárjában több alkalommal egy budapesti - Tétényi úti- áruháznál található ATM-nél 22 darab bankkártya adatait megszerezte, majd ezen adatokat felhasználva Budapest és Pest megye területén több alkalommal, - hamis bankkártyák segítségével - készpénzfelvételi tranzakciókat hajtott végre.

A BRFK Kommunikációs osztálya lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a bűncselekmény elkövetési módszerét szakértők bevonása mellett jelenleg is vizsgálják. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a bűncselekménnyel okozott kár ezidáig milliós nagyságrendű.

A rendőrség a hasonló esetek elkerülésére azt javasolja, hogy győződjünk meg arról, hogy a kártyabehelyező nyílás nincs manipulálva, mielőtt egy ATM-ből készpénzt veszünk fel. Figyeljünk tehát arra, hogy a készüléken ne legyen semmi utólag odahelyezett eszköz, nem nagyobb, vagy szűkebb a nyílás. Amennyiben manipuláció gyanúja merülne fel, ne használjuk a bankautomatát és jelezzük azt az érintett bank, vagy valamely rendőri szerv felé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm