Az Országgyűlés előtt a Hungarikum törvény

Pénzcentrum
2012. január 18. 15:35

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament, mely tervezet a Darányi-tervvel összhangban van, így annak egyik első lépése lehet - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások. Mindezek magukba foglalják a világ magyarságának kincseit, a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségeink értékeit, szokásait - fejtette ki Fazekas Sándor, majd hozzátette: a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi is igazi magyar sajátos érték, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak.

A miniszter elmondta, első körben helyben kell összegyűjteni az értékeket, később megyei és tájegységi szinten. Ezt követően egy 13 fős, szakértőkből álló grémium, a Hungarikum Bizottság összesíti és rendszerezi a Magyar Értéktárban a megküldött listákat. A kiválasztott értékek ezek után hungarikum tanúsító védjegyet kapnak - ismertette a miniszter.

A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt - folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő.

Újságírói kérdésekre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: természetesen a hatóságoknak oda kell figyelniük arra, hogy a termék jelzése összhangban legyen a termékkel. Idáig hiányzott az állami rendező elv, de a Magyar termék rendelettel rendeződik a védjegyek sorsa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kormány.hu/Pénzcentrum.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?