3 °C Budapest

Az Országgyűlés előtt a Hungarikum törvény

Pénzcentrum
2012. január 18. 15:35

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament, mely tervezet a Darányi-tervvel összhangban van, így annak egyik első lépése lehet - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások. Mindezek magukba foglalják a világ magyarságának kincseit, a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségeink értékeit, szokásait - fejtette ki Fazekas Sándor, majd hozzátette: a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi is igazi magyar sajátos érték, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak.

A miniszter elmondta, első körben helyben kell összegyűjteni az értékeket, később megyei és tájegységi szinten. Ezt követően egy 13 fős, szakértőkből álló grémium, a Hungarikum Bizottság összesíti és rendszerezi a Magyar Értéktárban a megküldött listákat. A kiválasztott értékek ezek után hungarikum tanúsító védjegyet kapnak - ismertette a miniszter.

A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt - folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő.

Újságírói kérdésekre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: természetesen a hatóságoknak oda kell figyelniük arra, hogy a termék jelzése összhangban legyen a termékkel. Idáig hiányzott az állami rendező elv, de a Magyar termék rendelettel rendeződik a védjegyek sorsa.

Kormány.hu/Pénzcentrum.hu

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?