Ezt a bankjegyet hamisítják a legjobban Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 18. 05:28

A reálhozam-kifizetések és a lakossági eurótartalékok beváltása miatt látványosan megugrott a forgalomban levő készpénz aránya Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 2011 utolsó negyedévében 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke -ez pedig a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcsot jelent. Ezzel együtt- bár az év végén kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma - a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

December végén 2693 milliárd forint összegű forint fizetőeszköz volt forgalomban Magyarországon - derül ki az MNB negyedéves jelentéséből. A megelőző negyedévhez képest a forgalomban lévő készpénz átlagértéke 151 milliárd forintos, 6 százalékos növekedést mutat (a szezonális hatások kiszűrésével).

A Nemzeti Bank szakértői a tavaly év végi készpénzállomány-emelkedést egyrészt azzal magyarázzák, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamok készpénzben teljesített kifizetéseinek (körülbelül 80-90 milliárd forint) egy részét a lakosság egyelőre készpénzben tartalékolja, másrészt, a magasabb euróárfolyam miatti eurokészpénzeladások is hozzájárulhattak a forintállomány növekedéséhez. A negyedév végére a GDP -arányos készpénzállomány nemzetközi összehasonlításban eddig is igen magasnak nevezhető értéke történelmi csúcsra ért.

Összességében csökkent a hamisítványok száma - a legtöbben a tízezresre utaznak

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2011 negyedik negyedévének végén mintegy 2640 milliárd forint volt, amely jelentős (14 százalékos) növekedést mutat 2010 azonos időszakának végéhez képest. Az emelkedést elsősorban a két legnagyobb címlet dominálta. 2011 december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban mintegy 47 milliárd forint értékben.


Bár 2011 utolsó negyedévében kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak (részben a kiskereskedelmi ellenőrzés szigorításának köszönhetően). Ez az érték − a korábbi kiugró évek után − az MNB szerint a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában jelenleg már átlagosnak tekinthető.

A negyedik negyedévben 849 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik az egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamis bankjegyek számában is. Míg e mutató értéke 2010-ben még 27 volt, addig 2011-re jelentősen, 10-re csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Továbbra is jellemzője a hamisításnak, hogy túlnyomórészt a magasabb címletű bankjegyekre irányul.

A hamisítványok számszerű csökkenése mellett, továbbra is kiemelt figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló, főként 10 000 és 20 000 forintos címletű hamisítványok. Egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV -A és UV -C lámpa alatti ellenőrzéssel azonban ezek a hamisítványok is kiszűrhetőek.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 318 darab, különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2011 negyedik negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 239 darab volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06