Ezt a bankjegyet hamisítják a legjobban Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 18. 05:28

A reálhozam-kifizetések és a lakossági eurótartalékok beváltása miatt látványosan megugrott a forgalomban levő készpénz aránya Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 2011 utolsó negyedévében 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke -ez pedig a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcsot jelent. Ezzel együtt- bár az év végén kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma - a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak.

December végén 2693 milliárd forint összegű forint fizetőeszköz volt forgalomban Magyarországon - derül ki az MNB negyedéves jelentéséből. A megelőző negyedévhez képest a forgalomban lévő készpénz átlagértéke 151 milliárd forintos, 6 százalékos növekedést mutat (a szezonális hatások kiszűrésével).

A Nemzeti Bank szakértői a tavaly év végi készpénzállomány-emelkedést egyrészt azzal magyarázzák, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamok készpénzben teljesített kifizetéseinek (körülbelül 80-90 milliárd forint) egy részét a lakosság egyelőre készpénzben tartalékolja, másrészt, a magasabb euróárfolyam miatti eurokészpénzeladások is hozzájárulhattak a forintállomány növekedéséhez. A negyedév végére a GDP -arányos készpénzállomány nemzetközi összehasonlításban eddig is igen magasnak nevezhető értéke történelmi csúcsra ért.

Összességében csökkent a hamisítványok száma - a legtöbben a tízezresre utaznak

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2011 negyedik negyedévének végén mintegy 2640 milliárd forint volt, amely jelentős (14 százalékos) növekedést mutat 2010 azonos időszakának végéhez képest. Az emelkedést elsősorban a két legnagyobb címlet dominálta. 2011 december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban mintegy 47 milliárd forint értékben.


Bár 2011 utolsó negyedévében kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak (részben a kiskereskedelmi ellenőrzés szigorításának köszönhetően). Ez az érték − a korábbi kiugró évek után − az MNB szerint a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában jelenleg már átlagosnak tekinthető.

A negyedik negyedévben 849 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik az egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamis bankjegyek számában is. Míg e mutató értéke 2010-ben még 27 volt, addig 2011-re jelentősen, 10-re csökkent.

Továbbra is jellemzője a hamisításnak, hogy túlnyomórészt a magasabb címletű bankjegyekre irányul.

A hamisítványok számszerű csökkenése mellett, továbbra is kiemelt figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló, főként 10 000 és 20 000 forintos címletű hamisítványok. Egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV -A és UV -C lámpa alatti ellenőrzéssel azonban ezek a hamisítványok is kiszűrhetőek.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 318 darab, különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2011 negyedik negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 239 darab volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19