16 °C Budapest

Tízezreket spórolnak nálunk a szlovák családok

Pénzcentrum
2011. november 15. 15:01

Az elmúlt hetekben - elsősorban a forint jelentős gyengülése miatt- látványosan megnőtt a szomszédos országokból érkező vásárlók száma a határokhoz közeli városok üzleteiben. Sokan már azzal sem foglalkoznak, hogy eurójukat forintra váltsák.

Az elmúlt hetekben jelentősen gyengült a forint az euróhoz képest, sőt, hétfőn este újabb történelmi mélypontra esett a hazai fizetőeszköz árfolyama. Az árfolyam alakulásának hatására a szomszédos országokból egyre többen jönnek Magyarországra vásárolni: a határhoz közeli városok áruházainak parkolóiban egyre több külföldi rendszámú autót találni. Miskolcon például egyre több boltban találkozhatunk szlovák nyelvű információs táblákkal. 

Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa a napokban az Új Szó c. szlovákiai napilapnak elmondta: emelkedett az északi határszakasz közelében található Tesco áruházak forgalma. Több a szlovákiai vásárló "Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta Szabó Anita. A jelenség leginkább a Komáromban, Mosonmagyaróváron, valamint Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A lap szerint egy ötkilós mosóporon közel ezer forintot, egy kiló csirkecombnál 650-, míg 30 darab tojásnál akár 600 forintnál is többet tud megtakarítani a Szlovákiából érkező vásárló. Felmérésük szerint egy 56 eurós (17 700 forint) bevásárláson 15 eurót (4700 forint) lehet megtakarítani. Várhatóan sokan lesznek, akik a karácsonyi nagybevásárlást is Magyarországon intézik majd, sőt, akár az értékes ajándékokat is itt veszik majd meg.

A Pénzcentrum.hu információi szerint az osztrák vásárlók számában egyelőre nem tapasztalható látványos növekedés Nyugat-Magyarországon. Sopronban, Győrben és Szombathelyen - a korábbiakhoz képest- jellemzően nem több az Ausztriából érkező vásárló, mivel a határhoz közel lakók eddig is leginkább nálunk vásároltak. Azonban az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy az osztrákok többet költenek a magyar boltokban. Úgy tudjuk, a dunántúli nagyvárosokban felpörgött a szolgáltató szektor forgalma is: többet költenek azok, akik fodrászhoz, kozmetikushoz, fogorvoshoz jönnek, de a vendéglátóhelyeken, éttermekben is költekezőbbek az osztrákok. Évek óta tendencia, hogy egyre több üzletben - már a legkisebb helyeken is- lehet euróval fizetni, igaz, a vásárlók forintban kapják meg a visszajárót.

NEKED AJÁNLJUK
Leépítés jöhet a Tescónál

Újabb leépítés jöhet a Tescókban a Magyar Idők keddi száma szerint. A lap a brit anyavállalat belső köreiből megtudta: nem csupán a szigetországban vált kívánatossá...

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?