18 °C Budapest

Sosem gondolnád, hol van a legkevesebb ATM Magyarországon

2011. július 27. 14:32

A bővülő lakossági igények minél teljesebb kiszolgálásának, illetve a költséghatékonyság növelésének kettős elvárása jelöli ki a következő évek fő fejlesztési irányait a hazai ATM-üzemeltetésben. A közeljövőben akár 3-5 milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára az újra beinduló üzletágfejlesztés.

Rövid távon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, feltöltöttségének, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti.

A munkabér és egyéb juttatások bankszámlára történő utalásának, illetve a magyar lakosság elektronikus fizetési rendszerek iránt tanúsított bizalmatlanságának kettőse ugyanakkor közép- és hosszú távon elkerülhetetlenül magával vonja annak a szükségességét, hogy a kisebb településekre is eljussanak a megfelelően magas színvonalon kiszolgált pénzkiadó készülékek.

A nemzetközi elemzések szerint 2015-re a világszerte telepített ATM-készülékek száma várhatóan eléri a 3,1 millió egységet - a növekedés elsősorban a fejlődő országok (Kína, a közel-kelet, a dél-amerikai térség, a közép-európai régió) piacain várható.

"Magyarországon az elmúlt három évben lelassult az üzletág fejlődése, de rövid időn belül a szektor visszatérhet a dinamikus fejlődési pályára, az ügyfelek elvárásai miatt a pénzintézetek ugyanis hamarosan várhatóan megkezdik ATM-szolgáltatásaik és lefedettségük fejlesztését. Ez mintegy 3-5 milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára" - mondja Kárpáti Balázs, a Brink's Magyarország vezérigazgatója.

A lakossági elvárások mellett az ATM-kiszolgálási üzletág átalakulását és bővülését hozhatják majd a pénzintézetek költségracionalizálásra és erőforráshatékonyság-növelésre irányuló törekvései is.

"A költséghatékony kiszolgálási rendszerek - mint például a teljes körű készpénz- és kártyamenedzsment lehetősége, a megfelelő szintű karbantartói és műszaki kiszolgáló háttér, az ATM-ek mindenkori töltöttségi szintjéhez igazodó szállítói útvonaltervezés és a megerősített védelmi rendszerek - már Magyarországon is elérhetőek. Az üzemeltetők ezekre a kérésekre is kész megoldásokkal tudnak szolgálni. Ráadásul a csökkenő üzemeltetői költségek hatását az ügyfelek is érezhetnék a csökkenő tranzakciós, ATM-használati- és kártyadíjak révén" - mutat rá a hazai cégek felkészültségére és a korszerű eljárások ügyfeleket érintő pozitív hatásaira a vezérigazgató.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A globális trendek egy része egyelőre azonban teljesen elkerüli a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól.

"A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható" - osztja meg a hazai fejlesztési irányokkal kapcsolatos tapasztalatait Kárpáti Balázs.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?