18 °C Budapest

Ötöslottó: "Hirtelen milliárdos lettem"

2011. június 10. 07:21

Február közepén volt utoljára telitalálat, így már száznál is több nap telt el az utolsó Ötöslottó-telitalálat óta, a főnyeremény pedig egyre csak gyűlik. A héten a megnyerhető összeg 1 milliárd 919 millió forint, így akár már szombat este elmondhatja valaki: "Hirtelen milliárdos lettem".


A Szerencsejáték Zrt. a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, hosszabb távot tekintve elmondható, hogy a halmozódás időtartamának növekedésével fokozatosan nő a feladott szelvények száma. A heti átlag körülbelül 3,5 millió szelvény, egymilliárd forint feletti főnyeremény esetében 1 millió szelvénnyel is több érkezhet be hetente. További, körülbelül 500 ezres növekedés tapasztalható a szelvények számában akciók vagy különleges dátumok idején, így péntek 13-án jóval többen játszottak.


Mitől függ az, hogy mennyivel növekszik a főnyeremény összege hétről-hétre?

A lottósorsolást követően hétről-hétre közli a Szerencsejáték Zrt., hogy mennyi lesz a jövő heti várható főnyeremény. Ennek kiszámítása azonban nem egyszerű, mutatjuk.

A nyereményalap felosztásáról az Ötöslottó Részvételi Szabályzata rendelkezik.

Az Ötöslottóban 4 nyerőosztályt különítenek el: az I. nyerőosztály az 5 találatos szelvényeket tartalmazza, a II. a 4 találatosakat, a III. a 3 találatosakat, a IV. pedig a legkisebb, még pénzre váltható nyereményt tartalmazó 2 találatosokat. A játék szabályzata szerint az Ötöslottó árbevételének, vagyis nyereményalapjának meghatározott részét, 46%-át nyereményekre kell fordítani.

Amennyiben több 5, 4, 3 vagy 2 találatos nyertes van (a 4/3/2-es nyerőosztályban általában mindig), közöttük egyenlő arányban kell elosztani a nyereményt az adott nyerőosztályban.

Amennyiben egy adott játékhéten valamely nyerőosztályban nincs telitalálat (a gyakorlatban a nagyszámú beküldött szelvények miatt ez csak az I. esetében fordul elő), akkor az arra a nyerőosztályra jutó nyereményalap-hányad a soron következő játékhét azonos nyereményalap-hányadát növeli.

A Szerencsejáték Zrt. a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, várható főnyeremény megállapításakor becsült adatokkal dolgoznak: az árbevétel előrejelzésénél az elmúlt évek tapasztalatára és a különböző marketing akciók várható eredményére támaszkodnak.

A nyereményösszegek meghatározásánál az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

• történik-e dotálás az adott hétre, vagyis kiegészíti-e a Szerencsejáték Zrt. az összeget, egy vonzóbb nyeremény érdekében. Ha igen, milyen mértékű;
• a forgalmazás időtartamát illetően az adott hétre vonatkozóan lesz-e forgalmat növelő akció, ünnep;
• lesz-e a forgalmat bármelyik irányba befolyásoló egyéb tényező (tanítási évzáró, tanítás kezdete, várható nyári szabadságolási időszak, hó eleje, hó vége);
• mekkora a halmozódó összeg.

Egy példa:

Az e hetihez hasonló nagyságú nyeremény esetén körülbelül 5 300 000 db szelvény beérkezésére számítanak. Ezt a számot megszorozzák az első nyerőosztály bruttó nyereményösszegével (a nyereményszorzó az első nyerőosztály esetében 31,05), hozzáadják az előző hétről áthozott bruttó nyereményösszeget, ha van, a dotációt is, majd a végösszeget nettósítják (16%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 22. hét esetében:

előző hétről áthozott nyereményösszeg + adott heti nyereményalap = 2 122 186 001 Ft

5 300 000 db szelvény x 31,05 = 164 565 000 Ft

2 122 186 001 Ft + 164 565 000 Ft = 2 286 751 001 Ft - ezt nettósítjuk (x 0,84), így kapjuk a várható főnyereményt: 1 920 870 840 Ft.

A kapott összeget a fenti szempontokat figyelembe véve kerekítik lefelé vagy fölfelé. A 23. hétre a fenti számítás alapján 1 milliárd 919 millió forintos jackpotot kalkuláltak.

A Szerencsejáték Zrt. minden alkalommal inkább alacsonyabb - és várható - összeget kommunikál, így elkerülhető az esetleges elégedetlenség, kellemetlenség. Tapasztalataik szerint a nyertes számára végül kellemes meglepetés, ha a várt összegnél valamivel több érkezik a bankszámlájára.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?