Meglepő? Kevesebb tejet iszunk, mint kellene

2011. május 15. 14:02

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaldta az EU átlagot, mégis 2,6%-os csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. Mi, magyarok ugyanis átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet ittunk meg 2010-ben, kevesebb, mint felét a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek.

A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés szerint a tejhez fűződő tévhitek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat. A felmérés tanulsága szerint, noha mérhető változás állt be a legnagyobb tévhitek körében, a magyarok 53%-ában még mindig tévhitként él, hogy hőkezelés során elvesznek a tejből a legfontosabb tápanyagok vagy hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, ahogy azt a lakosság 64%-a hiszi. Ezzel szemben tény, hogy az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

 


A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása. Mi, magyarok az elmúlt évben átlagosan 67,5 litert fogyasztottunk, mely az elmúlt évhez képest csökkenést mutat, de még így is az EU átlag (63,06 liter) feletti értéket képviseli, a világátlagot (32,64 liter) pedig jócskán túlszárnyalja. A tejfogyasztási ranglista élén továbbra is az írek állnak (131,1 liter), őket követik a finnek átlag 128,8 liter éves tejfogyasztásukkal. Franciaország (56,8 liter), Ausztria (54,8 liter) és Szlovákia (52,6 liter) is mögöttünk foglal helyet a tejes tabellán, míg a sort Lengyelország (37,4 liter), Románia (37,4 liter) és Bulgária (23 liter) zárja. Az, hogy a magyarországi tejfogyasztás 2,6%-kal csökkent, nem egyedülálló, az Európai Unió átlaga 4%-kal kevesebb az előző évhez képest.


"Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85%-a fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször" - mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője. "A tejfogyasztás mennyiségének enyhe csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle" - tette hozzá a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A fogyasztáscsökkenés hátterében áll az is, hogy számos, tejhez kapcsolódó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak" - mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. "Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés" - tette hozzá a dietetikus.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?