18 °C Budapest

Így drágul a tej Magyarországon

Pénzcentrum
2011. április 8. 08:32

Tejhiánnyal magyarázzák a feldolgozók a tej átlagosan 197 forintról 219 forintra drágulását. A termelők inkább külföldre viszik a megtermelt tej alapanyagot, hiszen ott 7-8 százalékkal is magasabb árat kaphatnak érte - írja a Népszabadság.

A KSH adata szerint 11%-al drágult a boltok polcain lévő tej, ami 22 forintos árnövekedést jelent. A fogyasztói árindexben szereplő  termékek átlagos drágulása 4,1 százalék volt, jóval e felett teljesített a tej. A kiemelkedő árnövekedés a kereskedők szerint egyértelműen a növekvő alapanyagáraknak tudható be, a nyers feldolgozatlan tej ára 23 százalékkal nőtt 2010-ben.

A termelőknél lévő csökkenő tehénállomány is ugyanakkor közrejátszik a tej drágulásában. Az emiatt és az erősebb export kialakult alapanyaghiány miatt a hazai feldolgozók is kénytelenek magasabb felvásárlási árat kínálni a termelőknek. Az agrárkormányzat továbbra is erőteljesen támogatja a házi tej közvetlen forgalmazását, ezzel még jobban kedveznek a tejtermelőknek, hiszen háztól jóval a 100 forintot közelítő felvásárlási ár felett értékesíthetik a tejet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?