14 °C Budapest

Így drágul a tej Magyarországon

Pénzcentrum
2011. április 8. 08:32

Tejhiánnyal magyarázzák a feldolgozók a tej átlagosan 197 forintról 219 forintra drágulását. A termelők inkább külföldre viszik a megtermelt tej alapanyagot, hiszen ott 7-8 százalékkal is magasabb árat kaphatnak érte - írja a Népszabadság.

A KSH adata szerint 11%-al drágult a boltok polcain lévő tej, ami 22 forintos árnövekedést jelent. A fogyasztói árindexben szereplő  termékek átlagos drágulása 4,1 százalék volt, jóval e felett teljesített a tej. A kiemelkedő árnövekedés a kereskedők szerint egyértelműen a növekvő alapanyagáraknak tudható be, a nyers feldolgozatlan tej ára 23 százalékkal nőtt 2010-ben.

A termelőknél lévő csökkenő tehénállomány is ugyanakkor közrejátszik a tej drágulásában. Az emiatt és az erősebb export kialakult alapanyaghiány miatt a hazai feldolgozók is kénytelenek magasabb felvásárlási árat kínálni a termelőknek. Az agrárkormányzat továbbra is erőteljesen támogatja a házi tej közvetlen forgalmazását, ezzel még jobban kedveznek a tejtermelőknek, hiszen háztól jóval a 100 forintot közelítő felvásárlási ár felett értékesíthetik a tejet.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18