24 °C Budapest

Döntött az EU: így változik az élelmiszerek címkéje

2011. április 20. 15:02

Az élelmiszerek címkéin kötelezően fel kellene tüntetni a tápértékekre vonatkozó információkat, és a származási helyet is - egyebek között erről határozott keddi ülésén az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága.

Olvashatóan és táblázatos formában kell a jövőben feltüntetni minden élelmiszer csomagolásán a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége). Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat. A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni. Fel kell tüntetni az ajánlott napi mennyiséget is - adta hírül a BruxInfo.

Valamennyi hús-, baromfi-, hal-, tej- és egyéb, úgynevezett egy összetevőből álló termék esetén előírnák, hogy a csomagoláson meg kelljen jelölni a származási országot. Az eddigi tárgyalások szerint a húsok közül a marha-, a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúsnál írták volna elő ezt a kötelezettséget. A szakbizottság azt is megszavazta, hogy a húsok és a hal esetében a származási országot akkor is fel kell majd tüntetni, ha azokat valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel. A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le.

Azt is rá kellene írni a címkére, ha egy összetevőt kicserélnek egy élelmiszerben. Ilyen például, ha a sajtban tejzsír helyett növényi zsírt használnak fel. Korábbi egyeztetéseken már egyetértés volt abban, hogy egyebek között a méz, az olívaolaj, illetve a friss gyümölcsök és zöldségek esetén is meg kell jelölni a származási országot.

Az új szabályok alól mentességet élveznek majd a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. Mentességet kapnak a mikro vállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek és a szezonális édességek, valamint az ajándékcsomagok is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Parlament várhatóan júliusban szavaz a jelentésről.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?