31 °C Budapest

Döntött az EU: így változik az élelmiszerek címkéje

2011. április 20. 15:02

Az élelmiszerek címkéin kötelezően fel kellene tüntetni a tápértékekre vonatkozó információkat, és a származási helyet is - egyebek között erről határozott keddi ülésén az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága.

Olvashatóan és táblázatos formában kell a jövőben feltüntetni minden élelmiszer csomagolásán a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége). Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat. A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni. Fel kell tüntetni az ajánlott napi mennyiséget is - adta hírül a BruxInfo.

Valamennyi hús-, baromfi-, hal-, tej- és egyéb, úgynevezett egy összetevőből álló termék esetén előírnák, hogy a csomagoláson meg kelljen jelölni a származási országot. Az eddigi tárgyalások szerint a húsok közül a marha-, a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúsnál írták volna elő ezt a kötelezettséget. A szakbizottság azt is megszavazta, hogy a húsok és a hal esetében a származási országot akkor is fel kell majd tüntetni, ha azokat valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel. A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le.

Azt is rá kellene írni a címkére, ha egy összetevőt kicserélnek egy élelmiszerben. Ilyen például, ha a sajtban tejzsír helyett növényi zsírt használnak fel. Korábbi egyeztetéseken már egyetértés volt abban, hogy egyebek között a méz, az olívaolaj, illetve a friss gyümölcsök és zöldségek esetén is meg kell jelölni a származási országot.

Az új szabályok alól mentességet élveznek majd a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. Mentességet kapnak a mikro vállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek és a szezonális édességek, valamint az ajándékcsomagok is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Parlament várhatóan júliusban szavaz a jelentésről.

 

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?