11 °C Budapest

Ismét drágulhat a tej

2010. szeptember 28. 16:02

November elsejétől ismét emelkedhet a tej és a tejtermékek ára Magyarországon, mert az azonnali piacon egyre nagyobb kereslet mutatkozik a nyerstej iránt - mondta Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. (ATÉB) ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.

Ez idén már a harmadik áremelést jelentheti: júliusban és szeptemberben egyaránt mintegy 4-6 százalékkal emelkedett a tejtermékek átadói ára. Ebben az évben januárban 62 forintról indult, s augusztusban mintegy 71-72 forint volt a szerződött tejár; a hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon pedig jelenleg meghaladja a kilogrammonként 80 forintot a tej ára - mondta el az ügyvezető igazgató.

A 123 magyar tejtermelő tulajdonában lévő ATÉB - melynek tulajdonosai mintegy 20-22 ezer tejelő szarvasmarhával rendelkeznek Magyarországon - idén július közepén még azt prognosztizálta, hogy júliusban 4-6, év végétől pedig további 4-6 százalékkal emelkedik a tej és a tejtermékek ára Magyarországon.

Az azonnali piacon folyamatosan élénk kereslet mutatkozik a nyerstej iránt; s míg az úgynevezett EU15-ök tagállamaiban több mint 30 eurocent, addig Magyarországon mintegy 25 eurocent a nyerstej átvételi ára. Ez nem tartható, hiszen a termelők költségei megemelkedtek, elsősorban a takarmányok drágulása következtében - magyarázta a szakember.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A jelenlegi piaci helyzetben a magyar feldolgozók nem visznek ki tejet az országból, hanem feldolgozzák. S mivel Európában is kevés a tej, az alacsonyabb árszinten lévő termékek - különösen az 1,5 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tej, valamint az olcsóbb trappista sajtok - nem érkeznek Magyarországra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem