24 °C Budapest

Gyógykezelések határok nélkül

2011. január 20. 08:47

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap elfogadta azt az iránytervezetet, ami a határokon átnyúló egészségügyi ellátásokról szól. A tervezet megszavazásával a jövőben egyszerűbb lehet az uniós polgárok számára, hogy speciális egészségügyi szolgáltatást vegyenek igénybe más EU-tagállamban - írja a Világgazdaság.

Az iránytervezet azt célozza, hogy az unió polgárai oly módon vehessenek igénybe egészségügyi szolgáltatást az unió más tagállamaiban, hogy annak költségét saját hazájuk társadalombiztosítási rendszere biztosítsa. A várhatóan 2013-ban hatályba lépő szabályozás elsődlegesen azoknak kedvez, akik a túl hosszú várólisták, vagy az elégséges szakellátás miatt kényszerülnek más uniós országba utazni egy-egy kezelés érdekében, illetve azoknak a pácienseknek, akik a határ közelében élnek és a legközelebbi egészségügyi intézmény a határ túloldalán található.

A jogszabálytervezet részletesen szabályozza a külföldi ellátások engedélyezését. Ennek értelmében a külföldön kezelt betegek költségeit csak ugyanolyan mértékben térítik meg, mint ha saját országukban kapták volna meg a szükséges kezelést. Ennek kikötésére a betegturizmus kialakulásának megelőzése miatt volt szükség.

Hazánk számára egyértelműen előnyöket rejt magában az elfogadott jogszabály, hiszen kijelöli azon kereteket, amelyek között lehetőség adódik majd a Magyarország természetes adottságainak a gyógyturizmusban való kiaknázására - mondta Áder János Európai Parlamenti képviselő.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?