1 °C Budapest

A milliós perzsaszőnyeg esete a támadó karácsonyfával

2011. január 4. 15:02

Évente tízmilliókat fizetnek a biztosítók, mert felborul a karácsonyfa, vagy szilveszterkor kiborult a pezsgő a milliókat érő perzsaszőnyegre. A karácsonyfák januárban a legtűzveszélyesebbek. Ugyanakkor az ilyen károkkal sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, mire fizet biztosításuk és mire nem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A CLB Biztosítási Alkusz Kft. elemzése szerint minden évben száz körül mozog azoknak a karácsonyfáknak a száma, amelyek nagyobb tüzet okoznak a lakásban. A karácsony-szilveszter időszak alatt, a petárdázásból fakadó tűzesetek is gondot okoznak a lakástulajdonosoknak. Sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, hogy ilyen esetekben is fizethet a biztosító.

A lakásbiztosítás kifizeti még azt is, ha a vendég részegen fellöki a gyertyát, összehányja a perzsaszőnyeget, stb. A tűzoltók, vagy kárszakértők csak a szándékosságot vizsgálják. A tapasztalatok szerint a lakásbiztosítással rendelkezők nem élnek az ilyen károk bejelentésének lehetőségével, mert valószínűleg nem tudják, hogy a legtöbb ilyen esetben is fizet a biztosító.

Mi lesz a budapesti fákkal?

Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül "bontják le" a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.
A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI megkeresésére kedden azt közölte: a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. új vezetése vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2011 karácsonya után a fenyőfákat Budapesten is komposztálják.

Szűcs Panni elmondta, idén még a "régi módszer szerint ártalmatlanítják" a fenyőfákat, azaz, a rákospalotai Hulladékhasznosító Műben elégetik. A szóvivő jelezte azt is: a pusztazámori hulladéklerakóban éppen idén növelik a komposztálási kapacitást és új technológiákat is bevezetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szűcs Panni közölte azt is, hogy az FKF Zrt. külön járatokat indít a nagyobb fenyőfák elszállítására; ezeket ugyanis méretük miatt előbb fel kell aprítani, mielőtt az égetőbe kerülnek.

Győrben már megtalálták a módját a karácsonyfák komposztálásának; a városban hozzávetőleg 40 ezer fából állítanak elő talajjavításra alkalmas komposztot. Pécsett padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel a köztéri karácsonyfákat. A helyi városgondozási cég azt közölte: a magas fák ágait levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?