20 °C Budapest

Értékes a felesleges elektromos kacat

MTI
2010. december 30. 12:02

A feleslegessé vált mobiltelefon, fényforrás, porszívó nem csak környezetterhelő, hanem érték is - állítják az MTI által megkérdezett szakemberek.

Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke kifejtette: a Hollandiából származó papírdobozos "Jekko" módszer megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthon, munkahelyen vagy az iskolában külön lehessen gyűjteni a visszagyűjtést koordináló szervezetek számára.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon használatos elektronikai berendezések összetevő anyagának már több mint 80 százalékát dolgozzák fel újra, lehetővé téve, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, és a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék.

 


A magyarországi visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot - mondta Tóth Zoltán, az elektromos hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: begyűjtő papírdoboz akciót szerveztek, ennek során ingyen osztogatták a kihajtogatható dobozokat az otthoni elektronikai hulladék összegyűjtésére.

Az Elektro-Coord ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a nagy elektronikai termékgyártók által létrehozott Electro-Coord Magyarország - amelyhez mostanra Magyarországon mintegy 400 gyártó csatlakozott - 2005 óta dolgozik a piacon. Az elmúlt öt év alatt több mint százezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, ez mintegy 10 milliárd forint költséget jelentett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon 2008 végéig kellett elérni az egy főre jutó 4 kilogrammos visszagyűjtési arányt, ami 40 ezer tonna a teljes lakosságra vetítve, de 44 ezer tonnát sikerült begyűjteni, ezzel az újonnan csatlakozott országok közül Magyarország elsőként teljesítette az uniós elvárást. A kereskedőknek is vissza kell venniük a "régi készüléket", akár házhoz szállításnál is vállalják ezt, az Electro-Coord ugyanis ingyen elviszi tőlük az elektronikai hulladékot.

Világviszonylatban évente mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (például 24 milligramm arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz "szunnyad". Ezeknek a fémeknek a bányászata óriási természeti terhelést jelent, és belátható időn belül el is fogynak, ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések újrahasznosítása.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?