Trükköző online boltok, megtévesztett fogyasztók

2010. szeptember 30. 16:02

Jóval biztonságosabban vásárolhatunk ma már olyan népszerű elektronikai termékeket online, mint a digitális fényképezőgép vagy MP3 lejátszó, a problematikus weboldalak elleni átfogó EU-s intézkedéscsomagnak köszönhetően - közölte az Európai Fogyasztói Központ Magyarország.

Az elektronikai termékeket árusító webáruházak 84%-a működik ma már az uniós előírásoknak megfelelően, míg 2009-ben csak 44% tartotta be teljes körűen a jogi előírásokat. A Sweep (söprögetés) nevű átfogó vizsgálatot tavaly májusban indította el az Európai Bizottság, melyet a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokkal együttműködésben végeztek el 26 tagállamban, valamint Norvégiában és Izlandon.

A Sweep célja az volt, hogy átvilágítsák, "tisztára söpörjék" az elektronikai termékeket forgalmazó webáruházakat. A vizsgálat során megállapítható volt, hogy a legfőbb problémák fogyasztói jogokkal kapcsolatos megtévesztő információk közzététele, a hibás árfeltüntetés valamint a kereskedők adatainak hiánya voltak. A Bizottsági intézkedéscsomag eredményeképpen a webáruházak mára kiküszöbölték a hibákat, és jóval megbízhatóbban működnek.

John Dalli, az egészségügyi és fogyasztóvédelmi politikáért felelős biztos nyilatkozatában elmondta, hogy "Az átfogó ellenőrző intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy az Unió fogyasztóvédelmi rendelkezéseit szigorúan betartassák, átlátható árakat és megfelelő tájékoztatást biztosítsanak a fogyasztók számára. A mai eredmények azt mutatják, hogy az ellenőrzések működnek. A fogyasztói bizalom növekedése, amelyet az átfogó ellenőrző intézkedések is generálnak, a becsületes kereskedőknek is előnyös. Az átfogó jogérvényesítő intézkedési csomagok folytatása terén eltökéltek vagyunk, és már azt is tudjuk, melyik lesz a soron következő vizsgálati szektor".

A "Sweep" az Európai Unió tagállamainak fogyasztóvédelmi hatóságai közti együttműködés keretében végrehajtott ellenőrző intézkedéscsomag, mely során egy meghatározott szektorban vizsgálják a fogyasztói jogok betartását. Az elektronikai termékeket árusító webáruházak ellenőrzésére 2009. májusában került sor, mely során 369 weboldalt vizsgáltak meg. A 369 internetes kereskedő közül mára 310 (84%) működik az uniós jognak megfelelő mértékben, mely majdnem duplája a 2009-es adatoknak (44%). Az ellenőrzés során az uniós rendelkezéseket megszegő weboldalakat vagy megbírságolták vagy bezárták.

Az ellenőrzés eredményei:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- a weboldalak 86%-a ad megfelelő tájékoztatást a fogyasztói jogokról (pl. az indokolás nélküli elállási jogról) szemben a 2009-ben mért, 64%-os aránnyal;
- a webáruházak 94%-a helyesen tünteti fel a termékek árát, míg 2009 májusában csak 75% tett így;
- a kereskedő neve, székhelye és elérhetőségei már a weblapok 95%-án szerepel, ami 13%-kal több, mint 2009-ben.

Az elektronikai termékeket árusító webáruházak akciójának sikerét látva a Bizottság következő lépésben a jegyárusítással foglalkozó internetes felületek ellenőrzését tervezi.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?