A legértékesebb márkák 2010-ben: itt a toplista

2010. szeptember 16. 11:02

11. alkalommal rangsorolta a világ legerősebb márkáit az Interbrand tanácsadó cég. A TOP 10-ben változás a tavalyi rangsorhoz képest, hogy előrébb lépett a Google és az Intel, kiesett a Toyota, a Disney pedig visszatért az élbolyba.

A dobogó változatlan képet mutat: továbbra is -11 év óta töretlenül- a Coca-Cola számít a világ legerősebb barndjének. Az üdítőipari óriáscég márkaértéke 70 milliárd dollár. Második és harmadik helyen két informatikai multi, az IBM és a Microsoft szerepel -csakúgy, mint 2009-ben.

A listázók
Az Interbrand tanácsadó céget 1974-ben alapították, mára 40 irodájával gyakorlatilag a világ legjelentősebb márka-tanácsadója. Nem csak segítik a brandek fejlődését, hanem alkotnak is márkákat. Mint honlapjukon írják, akkor jöttek létre, amikor az emberek számára a márka nem jelentett többet egy logónál, mára azonban a világ vezető brand-tanácsadó cége lettek.


Negyedik helyen a Google szerepel, hatalmas, 36%-os erősödéssel. Nála jobban csak a 17. helyen szereplő Apple márkaértéke növekedett, 37%-kal. Az Interbrand szakértői szerint az Apple gyorsan tudta feledtetni az iPad ellen irányuló negatív megnyilvánulásokat, új telefonjából, az iPhone 4-ből pedig 1,5 millió darab kelt el már az első nap. Az Apple sikere töretlen, így jövőre könnyen a TOP 10-ben találhatja magát.

A TOP 10-ben helyet kapott még a GE, a McDonald's, az Intel és a Nokia is. Kiesett a legjobbak közül a tavalyi 8. helyezett Toyota, szakértők szerint többek között a több százezres autó-visszahívások miatt. Visszatért viszont a Disney: a média-és szórakoztatóipari világcég márkaértéke 1%-kal növekedett a korábbi 3%-os csökkenés után.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A legértékesebb márkák 2010-ben (Forrás: Interbrand)


Ez azt is jelenti, hogy tovább folytatódik az amerikai brandek hegemóniája: a TOP 10-ben mindössze egy európai vállalat, a Nokia tudott megmaradni.

A legnagyobb bukást a Harley-Davidson produkálta. A motorkerékpár-gyártó a 73.-ról a 98. helyre zuhant vissza, 24%-os márkaérték-csökkenést produkálva. Az Interbrand elemzése szerint nem sikerült a márka megújítása, és az sem használt neki, hogy kiderült, az új vezérigazgatónak nincs Harley-Davidson motorja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?