18 °C Budapest

Káoszhoz vezethet az érmék lecserélése - mi lesz a penny sorsa?

2010. szeptember 7. 14:03

Jövő évben tervezik az Egyesült Királyságban az öt, illetve 10 pennys érméket lecserélni, amely potenciális káoszhoz vezethet az érméket elfogadó automaták használóinak - írja a Telegraph.

A változások csak az öt és tíz pennyket érintik majd - az 1, 2 fontosokat, valamint az 1, 2 és 20 pennyseket nem - melyek más fémből készülnek majd, és vastagabbak is lesznek a most fogalomban lévő érméknél. Bár hivatalos bejelentést még sem a királyi kincstár, sem a pénzverde nem tett, azonban a Daily Telegraphnak nyilatkozó szakértők már arról beszélnek, hogy igazi "katasztrófához" vezethet az érmék lecserélése, mivel az eddigi automaták nagy valószínűséggel nem fogják felismerni azokat, így a teljes implementálás akár 100 millió fontba is kerülhet.

A változtatást szabad szemmel szinte észre sem lehet majd venni, bár szemfüleseknek feltűnhet majd, hogy 1,7 mm helyett 1,9 mm vastag lesz majd. Ezen kívül első alkalommal mágnesesek lesznek az érmék.

Az új érmékkel a kincstár jelentős pénzeket takaríthat meg, mivel az új fém jóval olcsóbb, és időtállóbb is, mint elődje, azonban az automaták szoftvereinek frissítése, hogy azok az új és a régi érméket is felismerjék - melyek akár még évtizedeik is forgalomban maradhatnak - jelentős összegeket elvisz, igaz, ez az üzemeltetőket terheli majd.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18