14 °C Budapest

Elárverezik a világ legnagyobb aranyból készült pénzérméjét

2010. június 13. 16:02

2010. június 25-én a bécsi Dorotheumban elárverezésre kerül a világon a legnagyobb arany pénzérme, egy 2007-es egymillió dolláros kanadai Maple Leaf (Juharlevél).

Ez az érme minden rekordot megdönt: 100 kilogramm súlyával az eddigi legnehezebb érme, átmérője 53 cm.


Forrás: wikipedia.org

Ebben a rendkívüli érmében azonban, amit még két ember együtt sem tud felemelni, nem a súlya a legérdekesebb, hanem az, hogy a legtisztább, legfinomabb és legkevesebb ötvözőanyagot tartalmazó aranyból, azaz 999,99/1000 tisztaságú aranyból készült.

A világrekorder érmén, amely a Guinness Rekordok Könyvének jelenlegi kiadásában is szerepel, II. Erzsébet királynő képmása látható, a királynő legnagyobb hivatalos portréja tömör aranyban.

Az érme hátoldalára az érmét kiadó ország, Kanada nemzeti jelképe, a három juharlevél van nyomva. Az 1 millió dolláros érme névértéke jóval kevesebb, mint a jelenlegi aranyár alapján számított értéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árverésen a kikiáltási ár alapja a napi aranyár lesz.

Ez a gigantikus Maple Leaf érme eddig a világ legnagyobb numizmatikai gyűjteményében, a bécsi Kunsthistorisches (Művészettörténeti) Múzeum Érmegyűjteményében ('Münzkabinett') volt kölcsönben . A rendkívüli érmét most az a Dorotheum vette át, amely a régió vezető aukciósháza, több, mint 200 éve foglalkozik történelmi érmék árverezésével. Illő módon a rendkívüli tisztaságú érme egy gyémántárverésen kerül majd kalapács alá június 25-én.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20