2 °C Budapest

A nagy étolaj-teszt: káros maradványoktól nem kell tartanunk

Pénzcentrum
2010. szeptember 3. 12:02

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka egészséges, már ha tudjuk, hogyan kell használni. Káros vegyszermaradványoktól nem kell tartani a tíz legnépszerűbb napraforgó étolaj esetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi tíz évben sokat változott a magyar konyha zsiradék felhasználása. A növényi anyagokat részesítjük előnyben, ezen belül pedig kétszer annyi étolaj fogy, mint margarin. A sertészsírt egyre inkább kiszorította a finomított napraforgóolaj, amely mára az ételkészítéshez legáltalánosabban használt zsiradék lett. A koleszterin elleni keresztes hadjárat nyomán azonban sokan átestek a ló túlsó oldalára, és mindenhez (főzéshez, pároláshoz, sütéshez) ilyet használnak, abban a hiszemben, hogy a legegészségesebb megoldást választják. Pedig a finomított napraforgóolajnak előnyei és hátrányai egyaránt vannak.


A táplálkozástudomány mai állása szerint a legjobb az lenne, ha a napi zsiradékfogyasztásunknak csak egyharmadát adnák a telített zsírsavak, negyven százalékban egyszeresen telítetlen, és a maradék lenne a többszörösen telítetlen. A növényi olajok fontos jellemzője, hogy minél több és minél többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak, annál sérülékenyebb a szerkezetük. Hő hatására transzzsírsavak keletkeznek bennük, amelyek nagyon rossz hatással vannak az erek állapotára. Az olívaolaj vagy a disznózsír jóval kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezért biztonságosabban hevíthető.

A tesztről

Tesztünkben Magyarország legnépszerűbb finomított napraforgóolajait vizsgáltattunk be. A megbízott laboratórium két nagyon veszélyes szennyező anyagot keresett az élelmiszerben.

A kadmium

A kadmium bizonyítottan rákkeltő hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém.. A termőföldből a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák.. Az elviselhető heti kadmiumbevitel testsúly-kilogrammonként maximum 2,5 mikrogramm. A növényi olajokban és margarinokban a magyar határérték (a maximálisan megengedhető kadmiumtartalom) kilogrammonként két század milligramm.

PCB

A PCB-k ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-működési zavarokat is előidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltő és magzatkárosító hatásúak. A rövidítés a poliklórozott bifenileket takarja, egy kétszázkilenc különböző rokon vegyületből álló csoportot. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerűtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédő szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek.

Értékelés

Az értékelés a laborteszt eredményei, illetve a címkéken feltüntetett adatok alapján történt, és öt pontról indult. A magasabb pontszám jobb eredményt jelöl. Fő szempontjaink a következők voltak:


Káros összetevők:
Tesztünk a finomított napraforgóolajban található káros anyagok, a rákkeltő kadmium és a rendkívül egészségkárosító PCB-k jelenlétére összpontosított. Mindkét anyag jelenlétét akkreditált laboratóriumban mértük. A laborteszt azzal a megnyugtató eredménnyel zárult, hogy egyik anyag sem kimutatható az olajokban.


A fogyasztók tájékoztatása: Az elhízás korunk egyik népbetegsége, így egy ponttal értékeltük, ha a termék csomagolásán közöltek a kalóriatartalomra vonatkozó információt. A vizsgált olajok felénél hiányzott ez a tájékoztatás (Coop, Kunsági Éden, Sunol, Aro és Sunce), így ezek pont nélkül maradtak. A megfelelő sütőhőmérsékletre figyelmeztető felhívás szintén egy pontot ért: a Sunol kivételével mindegyik megkapta. Csak két termék csomagolásán, a Vénuszén és a Viviolén figyelmeztetnek a sütőolaj rendszeres cseréjére. A szabály szerint elég a gyártót vagy a forgalmazót feltüntetni. A gyártó megnevezése azoknak lehet fontos, akik a hazai termékeket keresik; a magyar forgalmazó ugyanis nem jelenti azt, hogy az étolajat nálunk gyártották. Érdekesség, hogy a tíz legnépszerűbb étolajból négyet ugyanaz a cég, a Bunge Zrt. gyártja.

A teljes cikk és a teszt végeredménye a Tudatos Vásárló magazin Kenyér-Gabona c. számában olvasható.

http://tudatosvásárló.hu/magazin

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?