14 °C Budapest

A világ 10 legkeresettebb elektronikai terméke: ismét viszik őket!

2010. július 20. 13:02

Világszerte jelentős mértékű növekedést ért el az elektronikai piac (szórakoztató elektronika, IT, fotó és telekommunikáció) a 2010-es év első negyedévében. A piac 85 százalékát kitevő top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Hazánkban a nyolc termékcsoportból mindössze csak három tudott növekedni: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek. 


Az elektronikai piac az ázsiai és óceániai területen 2008 és 2009 közötti 1 százalékos csökkenést követően 2010 első negyedévében 13 százalékos értékbeli növekedést (euróban) ért el 2009 azonos időszakához képest. A helyzet hasonlóan alakult Latin-Amerikában is, ahol 19 százalékos csökkenés után a piac magához tért és nagymértékű, 38 százalékos növekedést könyvelhetett el 2010. január-márciusban. Az afrikai és a közel-keleti régiók piacainak 15 százalék körüli növekedésével szemben a nyugat-európai piac lassú, 4 százalékos növekedést ért el, míg a kelet-európai - melytől emelkedést vártak - 12 százalékkal tovább csökkent. Ugyan ez a visszaesés kisebb mértékű a 2008 és 2009 közötti hasonló időszak 24 százalékos csökkenéséhez képest, azonban az eredmény így is elmarad a várttól. 


A termékkategóriák tekintetében - a piac 85 százalékát kitevő tíz legkeresettebb terméket (mobil- és okostelefonokat, LCD és Plazma tv-ket, digitális fényképezőgépeket, hordozható számítógépeket, DVD és Bluray lejátszókat, asztali PC-ket, játék konzolokat, monitorokat) vizsgálva - elmondható, hogy a piacon jelentős mértékű javulás ment végbe. 2008 és 2009 első negyedéveit összehasonlítva a legkeresettebb termékek közül mindössze négy növekedett: az LCD tv-k (+12%), a laptopok (+3%), a játékkonzolok (+7%) és természetesen az okostelefonok (+127%).
2010 első negyedévében viszont világviszonylatban már a top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Mindemellett egyes kevésbé keresett termékek, mint a hordozható médialejátszók (+1%) és az audio rendszerek (+6%) is hasonló trendet mutatnak.

 

Ez a tendencia 2010 áprilisában is folytatódott. A tavalyi év áprilisához képest idén - Kelet-Európa kivételével (-8%) - minden régió növekedést könyvelhetett el. A globális elektronikai piac összességében tehát 14 százalékos növekedést (euróban) ért el 2010 áprilisában a tavalyi év azonos időszakához képest.


De mi a helyzet Magyarországon?

A fent említett 10 termékcsoport Magyarországon 2010 első negyedévében 2,6 százalékos csökkenést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest. Míg világviszonylatban nyolc termékcsoport, addig hazánkban csak három tudott növekedni a retail piacon: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


"2009. április hónapját az idei év áprilisával összehasonlítva elmondható, hogy a bevételcsökkenés nő, -4,7 százalék a top 10 termékkategóriában, de ez leginkább az asztali számítógépeknek köszönhető. Jelenleg viszont nem csak három, hanem öt termékcsoport forgalma növekszik. Az említett három termékkategória mellé az LCD tv-k és a játékkonzolok is felzárkóztak. Az LCD kategória a labdarúgó vb-nek köszönhetően valószínűleg éves szinten is növekedni fog 2009-hez képest" - mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country managere.

Vajon folytatódik a növekedés?

A fejlett piacok, mint például a nyugat-európai is, küzdenek azért, hogy visszaálljanak a növekedési pályára. A Consumer Electronics Association (CEA) szerint hasonló a helyzet Észak-Amerikában is. A növekedés egyértelműen a feltörekvő régióknak köszönhető, ahol a fogyasztók első komolyabb gép vásárlásaiból profitálnak az országok (Kína: +16%, Brazília: +42% de India is: +11%). 


Felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha ezekben a régiókban a háztartások ellátottsága eléri a telítettséget? 2010 első negyedévének pozitív eredményei ugyan jó alapot adnak az optimizmusra, de emellett gondolni kell a jövőre is. A GfK-Digital World szerint amennyiben a piac fent kívánja tartani a növekvő trendet, a gyártóknak az új technológiák mellett új felhasználási módokat is kell alkotniuk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem