20 °C Budapest

A világ 10 legkeresettebb elektronikai terméke: ismét viszik őket!

2010. július 20. 13:02

Világszerte jelentős mértékű növekedést ért el az elektronikai piac (szórakoztató elektronika, IT, fotó és telekommunikáció) a 2010-es év első negyedévében. A piac 85 százalékát kitevő top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Hazánkban a nyolc termékcsoportból mindössze csak három tudott növekedni: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek. 


Az elektronikai piac az ázsiai és óceániai területen 2008 és 2009 közötti 1 százalékos csökkenést követően 2010 első negyedévében 13 százalékos értékbeli növekedést (euróban) ért el 2009 azonos időszakához képest. A helyzet hasonlóan alakult Latin-Amerikában is, ahol 19 százalékos csökkenés után a piac magához tért és nagymértékű, 38 százalékos növekedést könyvelhetett el 2010. január-márciusban. Az afrikai és a közel-keleti régiók piacainak 15 százalék körüli növekedésével szemben a nyugat-európai piac lassú, 4 százalékos növekedést ért el, míg a kelet-európai - melytől emelkedést vártak - 12 százalékkal tovább csökkent. Ugyan ez a visszaesés kisebb mértékű a 2008 és 2009 közötti hasonló időszak 24 százalékos csökkenéséhez képest, azonban az eredmény így is elmarad a várttól. 


A termékkategóriák tekintetében - a piac 85 százalékát kitevő tíz legkeresettebb terméket (mobil- és okostelefonokat, LCD és Plazma tv-ket, digitális fényképezőgépeket, hordozható számítógépeket, DVD és Bluray lejátszókat, asztali PC-ket, játék konzolokat, monitorokat) vizsgálva - elmondható, hogy a piacon jelentős mértékű javulás ment végbe. 2008 és 2009 első negyedéveit összehasonlítva a legkeresettebb termékek közül mindössze négy növekedett: az LCD tv-k (+12%), a laptopok (+3%), a játékkonzolok (+7%) és természetesen az okostelefonok (+127%).
2010 első negyedévében viszont világviszonylatban már a top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Mindemellett egyes kevésbé keresett termékek, mint a hordozható médialejátszók (+1%) és az audio rendszerek (+6%) is hasonló trendet mutatnak.

 

Ez a tendencia 2010 áprilisában is folytatódott. A tavalyi év áprilisához képest idén - Kelet-Európa kivételével (-8%) - minden régió növekedést könyvelhetett el. A globális elektronikai piac összességében tehát 14 százalékos növekedést (euróban) ért el 2010 áprilisában a tavalyi év azonos időszakához képest.


De mi a helyzet Magyarországon?

A fent említett 10 termékcsoport Magyarországon 2010 első negyedévében 2,6 százalékos csökkenést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest. Míg világviszonylatban nyolc termékcsoport, addig hazánkban csak három tudott növekedni a retail piacon: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


"2009. április hónapját az idei év áprilisával összehasonlítva elmondható, hogy a bevételcsökkenés nő, -4,7 százalék a top 10 termékkategóriában, de ez leginkább az asztali számítógépeknek köszönhető. Jelenleg viszont nem csak három, hanem öt termékcsoport forgalma növekszik. Az említett három termékkategória mellé az LCD tv-k és a játékkonzolok is felzárkóztak. Az LCD kategória a labdarúgó vb-nek köszönhetően valószínűleg éves szinten is növekedni fog 2009-hez képest" - mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country managere.

Vajon folytatódik a növekedés?

A fejlett piacok, mint például a nyugat-európai is, küzdenek azért, hogy visszaálljanak a növekedési pályára. A Consumer Electronics Association (CEA) szerint hasonló a helyzet Észak-Amerikában is. A növekedés egyértelműen a feltörekvő régióknak köszönhető, ahol a fogyasztók első komolyabb gép vásárlásaiból profitálnak az országok (Kína: +16%, Brazília: +42% de India is: +11%). 


Felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha ezekben a régiókban a háztartások ellátottsága eléri a telítettséget? 2010 első negyedévének pozitív eredményei ugyan jó alapot adnak az optimizmusra, de emellett gondolni kell a jövőre is. A GfK-Digital World szerint amennyiben a piac fent kívánja tartani a növekvő trendet, a gyártóknak az új technológiák mellett új felhasználási módokat is kell alkotniuk.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?