Kedvelik a dohányzásellenes intézkedéseket az európaiak

Pénzcentrum
2010. május 27. 16:32

Az uniós polgárok jelentős többsége támogatja az szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket - derül ki az Európai Bizottság által a Dohányzásmentes Világnap alkalmából közzétett Eurobarométer felmérés eredményeiből.

Négyből három európai támogatja a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett illusztrációkat alkalmazó figyelmeztetetéseket és a füstmentes éttermeket. A felmérés azonban arra is fényt derít, hogy három európaiból közel egy dohányzik annak ellenére, hogy a dohányzás a dohányosok felénél halált okoz. Tervei szerint a Bizottság a közeljövőben nyílt konzultációt indít a 2001-es dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára, és Európa-szerte fokozza dohányzásellenes törekvéseit.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos így nyilatkozott: "A dohány évente 650.000 európai halálához vezet, de sok életet meg lehetne menteni, ha csökkentenénk a dohányfogyasztást. Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt: Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket."

A jelenlegi irányelv (2001/37/EK) rendelkezik a maximális határértékekről többek között a cigaretta nikotin és kátránytartalmára vonatkozólag, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán, a dohány összetevőinek bejelentésére, valamint megtiltja az olyan szavak használatát, mint a "light".

A jövőben többek között a fogyasztók számára több információ biztosításával, és a dohánytermékek kevésbé vonzóvá tételével kívánnak fokozottabb egészségvédelmet biztosítani. A Bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében benyújt egy módosított irányelvtervezetet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság a közelmúltban két új, fiatalokra - különösen nőkre - irányuló, figyelemfelkeltő kisfilm gyártását és terjesztését támogatta. A filmeket a Dohányzásmentes Világnaptól (2010. május 31.) kezdve Európa-szerte, több mint 130 csatornán fogják sugározni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?