24 °C Budapest

Kedvelik a dohányzásellenes intézkedéseket az európaiak

Pénzcentrum
2010. május 27. 16:32

Az uniós polgárok jelentős többsége támogatja az szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket - derül ki az Európai Bizottság által a Dohányzásmentes Világnap alkalmából közzétett Eurobarométer felmérés eredményeiből.

Négyből három európai támogatja a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett illusztrációkat alkalmazó figyelmeztetetéseket és a füstmentes éttermeket. A felmérés azonban arra is fényt derít, hogy három európaiból közel egy dohányzik annak ellenére, hogy a dohányzás a dohányosok felénél halált okoz. Tervei szerint a Bizottság a közeljövőben nyílt konzultációt indít a 2001-es dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára, és Európa-szerte fokozza dohányzásellenes törekvéseit.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos így nyilatkozott: "A dohány évente 650.000 európai halálához vezet, de sok életet meg lehetne menteni, ha csökkentenénk a dohányfogyasztást. Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt: Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket."

A jelenlegi irányelv (2001/37/EK) rendelkezik a maximális határértékekről többek között a cigaretta nikotin és kátránytartalmára vonatkozólag, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán, a dohány összetevőinek bejelentésére, valamint megtiltja az olyan szavak használatát, mint a "light".

A jövőben többek között a fogyasztók számára több információ biztosításával, és a dohánytermékek kevésbé vonzóvá tételével kívánnak fokozottabb egészségvédelmet biztosítani. A Bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében benyújt egy módosított irányelvtervezetet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Bizottság a közelmúltban két új, fiatalokra - különösen nőkre - irányuló, figyelemfelkeltő kisfilm gyártását és terjesztését támogatta. A filmeket a Dohányzásmentes Világnaptól (2010. május 31.) kezdve Európa-szerte, több mint 130 csatornán fogják sugározni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?