25 °C Budapest

Sokat érhet a Ferrarinak a vitatott logó

Pénzcentrum
2010. április 29. 16:02

Sok pénzt bukhat a Forma-1-es Ferrari istálló, ha végül törvényellenes reklámnak minősítik a kocsin és a csapattagok ruházatán látható vonalkódokat feltéve, ha igazuk van egyes orvosoknak és dohányzás ellenes szervezeteknek. Ők ugyanis a világ egyik legismertebb cigarettamárkájának, a Marlborónak tudat alatti reklámját látják az autók oldalán szokatlan jelekben.


Alonso a vonalkódokkal

Több vezető brit orvos is állítja, hogy a Ferrarikon szereplő vonalkódok alkalmasak a Marlboro cigaretta tudatalatti reklámozására, holott az Európai Unióban a sporteseményeken mindenfajta cigarettareklám tiltott. A napokban újra fellángolt vita már az Európai Bizottság ingerküszöbét is megütötte. Az unió közegészségügyi biztosa szerint az európai kormányoknak sürgősen ki kell vizsgálni az ügyet - írja a Times.

Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy szerintük a vonalkód úgy van megtervezve, hogy az a fogyasztót a termék márkanevének kiírása nélkül is a cigarettára emlékeztesse. Emellett a kocsin és a csapattagok ruházatán is ugyanazokon a pontokon kapott helyett a reklám, ahol korábban a márka felirata volt olvasható. A Ferrari csapat, mely hivatalosan a Scuderia Ferrari Marlboro nevet viseli, természetesen tagadja, hogy vonalkóduk esetében tudat alatti reklámról lenne szó.

A csapat logójában is megtalálható a vonalkód


A sajtóhírek szerint a Ferrarinak egészen 2011 végéig egymilliárd dolláros szerződése van a Marlborót gyártó Philip Morrisszal, mely összeg 10 év alatt folyik be a csapat kasszájába. A Philip Morris cáfolta, hogy évi 100 millió dollárral finanszíroznák az istálló költségvetését. Annyit árultak el a dohánygyárnál, hogy a valós támogatás kevesebb a médiában megjelent értesüléseknél, de a pontos összeget nem teszik.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30