20 °C Budapest

Nyugdíjba küldenék a McDonald's vörös hajú bohócát

Pénzcentrum
2010. május 24. 11:02

Véglegesen nyugdíjazná a McDonald's gyorsétteremlánc reklámfiguráját egy, a tisztességtelen vállalati magatartás ellen fellépő amerikai non-profit szervezet, a bostoni székhelyű Corporate Accountability International (CAI).

A fogyasztóvédők azt kifogásolják a vörös és arany öltözékben pompázó Ronald McDonald névre keresztelt bohóccal kapcsolatban, hogy rajta keresztül a hamburgerlánc a marketing kampányokkal szemben védtelen, legfiatalabb korosztályt veszi célba. A szervezet ügyes fogásnak találja a McDonald's részéről, hogy a gyermekeket játékosan próbálja rávenni egészségtelen ételeik fogyasztására.


Ronald McDonald

A McDonald's azonnal visszautasította a szervezet vádjait. A cég Ronald McDonaldot alapvetően pozitív figurának tartja, aki hatásosan kommunikálja a gyermekek és a családok felé a kiegyensúlyozott és aktív élet fontosságát. Jim Siknner a gyorsétteremlánc elnök-vezérigazgatója a bohóc nyugdíjazásáról pedig úgy nyilatkozott, hogy ez semmi esetre sem fog bekövetkezni - írja a Weekly Word News.

Ronald McDonald névadó és központi figurája a világ számos pontján megtalálható Ronald McDonald Házaknak, melyek jótékonysági feladatokat látnak el. Magyarországon jelenleg két ilyen apartmanház üzemel, mindkettőben súlyosan beteg gyermekek elhúzódó kórházi kezelése esetén nyújtanak szállást az otthonuktól távol lévő, rászoruló családtagoknak. A CAI elismeri a különböző országokban a McDonald's által működtetett alapítványok munkájának hasznosságát, azonban úgy vélik, hogy ez a tevékenység nyugodtan folytatódhatna a gyermekeket célzó marketingfigura részvétele nélkül is. Sőt, a cég marketing-költségvetéséből olyan pénzek szabadulnának fel, melyeket akár át is lehetne csoportosítani a beteg gyermekek és családtagjaik további támogatására.

Nem kispályás érdekvédők

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A McDonald's komoly harcra készülhet, ha megmakacsolja magát, és ellenáll az idén a 47. születésnapját ünneplő bohócot ért támadásoknak. A bostoni érdekvédők ugyanis nem ma kezdték a szakmát. A szervezetet 1977-ben alapították, azóta folyamatosan a világ vezető cégeinek társadalmilag felelőtlen működése ellen küzdenek, legnagyobb győzelműket pedig a General Electric (GE) ellen aratták. Több éves tiltakozás és fogyasztói bojkott után 1993-ra elérték, hogy GE hagyjon fel az atomfegyverekkel való üzleteléssel.

A szervezet a McDonald's reklámarca elleni kampányát még csak két hónapja indította, de már most is több mint 10 ezren biztosították támogatásukról az akciót, köztük több neves amerikai orvos is nevét adta a kezdeményezéshez. A CAI a retireronald.org címen honlapot is indított az akció népszerűsítésére.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem