36 °C Budapest

Többé nem titok, mit rejt a csomagolás: tudatos fogyasztó a mobiljával vásárol!

2010. március 31. 12:02

Német fejlesztők egy olyan mobiltelefonra telepíthető, vonalkód-ellenőrző szoftvert fejlesztettek ki, melynek segítségével szinte mindent megtudhatunk a polcokon lévő termékekről: mit tartalmaz az étel, szennyezi-e környezetét, de még a gyártó munkavállalókkal való bánásmódjáról is információkat közöl.

A feltaláló, Benjamin Thym mindössze 27 éves, de ötletéért hajlandó volt feladni jól fizető tanácsadói állását, hogy megvalósíthassa az ingyenes mobil-szoftvert. Családja először őrültnek vélte, majd egy évvel később édesanyja is megértette a ötletét, mikor saját telefonján mutatta be működését - írja a német Spiegel magazin.

2007-ben, két barátjával indította el vállalkozását a berlini feltaláló, saját pénzből, majd később EU pénzeket is szereztek ötletük megvalósításához, mellyel a fogyasztói döntést szerették volna megkönnyíteni.

A vonalkódleolvasó mobiltelefonba ültetésével bárki megtudhatja a termék pontos árát, az összetevőket, de a gyártó társadalmi felelősségvállalásról vallott elveit, gyakorlatát is, például azt, hogy miként bánik alkalmazottaival, vagy mennyiben szennyezi környezetét.

Az alapítók

A szoftver ingyenesen letölthető a cég saját honlapjáról. A vonalkód leolvasás után megkapható információkat különböző egyetemek kutatásaiból, vállalatértékelésekből, rangsorokból, fogyasztók értékeléseiből, és 18 különféle CSR tanulmányból gyűjtik össze.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A barcoo adatai szerint ez idáig több, mint 500 ezer ember töltötte le a szoftvert, akik segítségével már olyan adatokat is megtudhatnak a boltok polcain található élelmiszerekről, amit sok orvos már évek óta a vásárlói tájékoztatókon szeretne látni: például, hogy mennyi sót, zsírt és cukrot tartalmaz az élelmiszer.

A ma már 29 éves Thym persze nem jótékonyságból hozta létre start-up cégét, hanem pénzszerzés céljából - melyet hirdetésekből, illetve a szoftver segítéségével leellenőrzött, majd valamely webshopban megvásárolt termékek után járó jutalékokból szednek össze. Felmérések szerint ugyanis a vásárlók 40 százaléka tudatos fogyasztónak tartja magát, azonban csak 4 százalékuk viselkedik ennek megfelelően vásárláskor, vagyis a keresleti oldal adott a szoftverhez.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?