26 °C Budapest

Többé nem titok, mit rejt a csomagolás: tudatos fogyasztó a mobiljával vásárol!

2010. március 31. 12:02

Német fejlesztők egy olyan mobiltelefonra telepíthető, vonalkód-ellenőrző szoftvert fejlesztettek ki, melynek segítségével szinte mindent megtudhatunk a polcokon lévő termékekről: mit tartalmaz az étel, szennyezi-e környezetét, de még a gyártó munkavállalókkal való bánásmódjáról is információkat közöl.

A feltaláló, Benjamin Thym mindössze 27 éves, de ötletéért hajlandó volt feladni jól fizető tanácsadói állását, hogy megvalósíthassa az ingyenes mobil-szoftvert. Családja először őrültnek vélte, majd egy évvel később édesanyja is megértette a ötletét, mikor saját telefonján mutatta be működését - írja a német Spiegel magazin.

2007-ben, két barátjával indította el vállalkozását a berlini feltaláló, saját pénzből, majd később EU pénzeket is szereztek ötletük megvalósításához, mellyel a fogyasztói döntést szerették volna megkönnyíteni.

A vonalkódleolvasó mobiltelefonba ültetésével bárki megtudhatja a termék pontos árát, az összetevőket, de a gyártó társadalmi felelősségvállalásról vallott elveit, gyakorlatát is, például azt, hogy miként bánik alkalmazottaival, vagy mennyiben szennyezi környezetét.

Az alapítók

A szoftver ingyenesen letölthető a cég saját honlapjáról. A vonalkód leolvasás után megkapható információkat különböző egyetemek kutatásaiból, vállalatértékelésekből, rangsorokból, fogyasztók értékeléseiből, és 18 különféle CSR tanulmányból gyűjtik össze.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A barcoo adatai szerint ez idáig több, mint 500 ezer ember töltötte le a szoftvert, akik segítségével már olyan adatokat is megtudhatnak a boltok polcain található élelmiszerekről, amit sok orvos már évek óta a vásárlói tájékoztatókon szeretne látni: például, hogy mennyi sót, zsírt és cukrot tartalmaz az élelmiszer.

A ma már 29 éves Thym persze nem jótékonyságból hozta létre start-up cégét, hanem pénzszerzés céljából - melyet hirdetésekből, illetve a szoftver segítéségével leellenőrzött, majd valamely webshopban megvásárolt termékek után járó jutalékokból szednek össze. Felmérések szerint ugyanis a vásárlók 40 százaléka tudatos fogyasztónak tartja magát, azonban csak 4 százalékuk viselkedik ennek megfelelően vásárláskor, vagyis a keresleti oldal adott a szoftverhez.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?