24 °C Budapest

Retteghetnek a nagyszolgáltatók: már közösen is pereskedhetünk ellenük!

Pénzcentrum
2010. február 23. 09:17

A Parlament elfogadta azt a polgári perrendtartásról szóló törvénymódosítást, melynek értelmében egyes esetekben már nem csak egy-egy állampolgár, hanem azok csoportja is indíthat pert - írja a Népszabadság.

Eddig ha valakit sérelem ért, csak egyedül, saját nevében, a teljes perköltséget egyedül viselve tudott bírósághoz fordulni. Ezentúl bizonyos esetekben, a hasonló sérelmet szenvedett polgárok közösen is indíthatnak pert, ami a nagy ügyfélkört kiszolgáló szolgáltatókkal szemben jelentősen csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Korábban ugyanis joggal számíthattak arra a szolgáltatók, hogy ha csak kismértékben károsítják meg az ügyfeleket, azok nem indítanak költséges pert ellenük, most azonban a csoportos per útján akár tetemes összeg kifizetésére is számíthat egy-egy vállalat.

Fogyasztóvédelmi ügyeken kívül csoportos pert lehet indítani az állami közszolgáltatást nyújtó intézmények, így akár iskolák ellen is, ha nem nyújtanak megfelelő szolgáltatásokat.

A törvény lehetőséget ad a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése, a környezetvédelmi szabályok áthágása, a versenyjogi sérelmek miatt is a csoportos perindításra.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?