24 °C Budapest

Lehallgatási botrányba keveredett a McDonald's

Pénzcentrum
2010. január 28. 10:02

A McDonald's Corporation pert indított egy németországi franchise üzemeltetője, egy bizonyos Enrico Sodano ellen arra hivatkozva, hogy a férfi egy, a hamburgerlánccal versengő éttermet tervez indítani - jelentette a Wall Street Journal. A perhez az információk egy részét magánnyomozók szolgáltatták, akik két napig követték Sodanot és lehallgatták zürichi megbeszéléseit. Az üggyel párhuzamosan a hamburgerlánc további négy németországi étteremtulajdonosa állította, hogy munkatársaiknak állásokat ajánlottak a McDonald's auditorai a munkaadójukról nyújtott információkért cserébe.

Sodano azt nyilatkozta, hogy mivel nem képes megfinanszírozni a többmilliós peróvadékot, kénytelen lesz visszaadni négy éttermének franchise jogát. Korábban a McDonald's volt jénai franchise-tulajdonosai, Alex Ulrich és Volker Enzinger veszítették el üzemeltetési jogaikat a bérfizetési papírok hiányosságai miatt, melyeket egy "menedzsment-tanácsadási" átvilágítás során tártak fel a központ munkatársai. A Wall Street Journal által megkérdezett németországi étteremüzemeltetők szerint a gyorsétteremlánc ilyen belemenős taktikákkal igyekszik visszaszerezni az irányítást Németországban a franchise-szerződést megszegő éttermek felett, illetve megpróbálja lassítani a hálózat növekedését egy túltelített piacon. A McDonald's németországi szóvivője cáfolta a vádakat.

Préda István, a cégfelvásárlási tanácsadást nyújtó MB Partners Zrt. vezetője szerint ez az eset is rávilágít a franchise-befektetések kockázatára. A franchise-ba vevők könnyen elveszíthetik az üzletükbe fektetett tőkét és energiát, ha nem járnak el elég körültekintően a franchise-ba adókkal folytatott tárgyalások során, és nem veszik igénybe tapasztalt szakemberek közreműködését a szerződéskötéskor. A nemzetközi franchise-szerződésminták a franchise-ba adók érdekeit tükrözik, így kimerítő tárgyalásokat igényel, mire egy ilyen szerződés a konzervatív franchise-befektetők számára is bevállalhatóvá alakítható.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?