16 °C Budapest

Új fegyver az illegális letöltések ellen

Pénzcentrum
2010. január 26. 18:02

Multimédiás MP3 fájltól remélnek előrelépést a kalózkodás elleni küzdelemben a technológia kifejlesztői. A MusicDNA olyan plusz információkat ad a zenei fájl mellé, amely talán újra vásárlásra csábítja a letöltőket -írja a hamisitasellen.hu.

Az MP3 fájlok utódját és a zeneipar szebb jövőjét látják a MusicDNA névre keresztelt multimédia projektben a technológia kifejlesztői. Az MP3 születésénél is bábáskodó fejlesztő cég, a Bach Technology új ötletének alapgondolata, hogy olyan pluszt kell adni a zenerajongóknak, hogy azok ismét hajlandóak legyenek fizetni a termékért.

A zeneipar legnagyobb éves szakmai találkozója, a Midem (Marché International du Disque et de l'Edition Musicale) keretében a napokban bemutatott MusicDNA újszerűsége, hogy a legális szolgáltatáson keresztül letöltött digitális zenei fájl mellé széleskörű információs tartalmat kínál a dalról és az előadóról. A számítógépen és zenelejátszókon is megjeleníthető járulékos tartalmak között dalszövegek, videók, turnédátumok, Twitter- és blogbejegyzések mellett gyakorlatilag bármi szerepelhet, amit a művész közzétenni, megosztani kíván.

A MusicDNA további sajátossága, hogy kifejlesztői az illegális letöltés versenytársát látják megjelenésében. Stefan Kohlmeyer, a Bach Technology vezérigazgatója szerint a jelenlegi digitális piacon hiányzik a legális vásárlásra ösztönző kínálat, így megérett az idő az újabb technológiai váltásra, ami talán a zeneipar kalózkodás okozta visszás helyzetén is segít majd.

Kohlmeyer szerint a legálisan vásárolt multimédiás MusicDNA fájlok automatikusan frissülnek és bővülnek az előadóhoz kapcsolódó eseményekkel, így az aktuális koncertdátumokkal és új megjelenésekkel, amit a kalóz fájlok viszont nem tudnak biztosítani. Így, ha sikerül megteremteni a plusz tartalmak iránti igényt, a zenerajongók inkább ezeket fogják választani a statikus fájlokkal szemben. Kohlmeyer hozzátette, szerinte a hagyományos és multimédiás fájlok közti különbség legalább olyan jelentős, mint amilyen a CD lemezeké volt a kazettákhoz viszonyítva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyelőre még csak kisebb független kiadókkal leszerződött Bach Technology tavasszal jelenteti meg az első MusicDNA fájlokat. Ezek ára egyelőre bizonytalan, valószínűleg a kiadók és kiskereskedők határozzák majd meg, de a projekt sikeressége érdekében a fejlesztők a jelenlegi digitális letöltéshez hasonló árkategóriát tartanak reálisnak.

A társított tartalmak ötlete nem egészen friss, hiszen az elmúlt években több hasonló technológia is született. Ilyen az Apple tavaly szeptemberben bemutatott iTunes LP alkalmazása és a nagyobb stúdiók által kifejlesztett CMX, amelyek művészi és multimédia elemekkel gazdagítják a zenei fájlt, vagy az MXP4 által kidolgozott megoldás, amely a multimédia elemek mellé az interaktivitás lehetőségét társítja. Hogy melyik lesz a befutó ezek közül, arról persze egyelőre csak találgatni lehet.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?