25 °C Budapest

GKI - Növekedett a fogyasztói bizalmi index

Pénzcentrum
2010. január 25. 07:02

Enyhe emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értéke). A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel korábbinál, kedvezőbbek a 2008 októberinél is, de még nem érték el a válság előtti utolsó "békehónapra", 2008 szeptemberére jellemző értéket.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint tehát januárban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009. május óta tartó markáns emelkedése.

Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott.

Az ipari bizalmi index januárban folytatta a tavaszi mélypont óta töretlen növekedését, de még a negatív tartományban van. Az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. Sőt, a termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak. A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat - az exportrendeléseket is -, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek.

Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban éppen valamelyest visszaesett. Romlott a rendelések és az eladási pozíció megítélése, s a korábban rendkívül alacsonynak minősített készletszintet is nagyobbnak érezték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szolgáltatói bizalmi index tavaly július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában csökkent, 2010 januárjában pedig az előző hónaphoz képest változatlan maradt. Januárban számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenete megítélése, s a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.

Minden ágazatban csökkent az árcsökkenésre számítók köre, s erősödtek a lakosság inflációs várakozásai. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak.

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2009. novemberi megtorpanás után az elmúlt két hónapban emelkedett. Januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetően erősödtek, a saját pénzügyi helyzet és megtakarítási lehetőség megítélése azonban kissé javult decemberhez képest.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm