Két nap múlva már fegyveresek ellenőrzik a fémkereskedelmet

Pénzcentrum
2009. december 30. 11:32

A Fémtörvény és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, tevékenységi biztosíték nyújtása mellett végezhető.

Fémkereskedelmi hatóságként a Vám- és Pénzügyőrséget került kijelölésre. A fémkereskedelmi hatóság látja el a törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy azt fix összegben, a végrehajtási rendeletben részletezett szabályok szerint kell nyújtani. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Az engedélyezés kapcsán hangsúlyos, hogy a Fémtörvény 2010. január 1-jétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a Fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet annak kihirdetésekor érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

Az adatszolgáltatásra - mely napi, illetve havi összesítés alapján történik - kizárólag elektronikus úton, a Vám- és Pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

Az engedélyezés, az adatszolgáltatás, valamint az ellenőrzés szabályai szorosan illeszkednek a Fémtörvényben megjelenő jogalkotói szándékhoz, így a fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot - áll a VPOP közelményében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem