5 °C Budapest

Mégsem fémtolvajok: megrendelésre dolgozott a nemzetközi hírű tolvajbanda

2009. december 21. 13:02

Péntek hajnalban lopták el az auschwitzi koncentrációs tábor bejárata fölé erősített tábla betűit. A feliratot Észak-Lengyelországban találta meg a rendőrség. Őrizetbe vettek öt, 25 és 39 év közötti férfit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült feliratot péntekre virradóra szerelték le az egykori haláltábor bejárata felől. A hír bejárta a világsajtót, a rendőrség nagy erőkkel kereste a tetteseket: 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre.

A nyomozóhatóság tájékoztatása szerint pusztán nyereségvágyból követték el tettüket a felirat elrablói, akik nem tagjai semmilyen neonáci szervezetnek. Az öt elkövető korábban volt már büntetve rablás miatt.

A 20 és 39 év közötti férfiakat vasárnap este vették őrizetbe a lengyel tengermelléki Gdyniában, illetve a Visztula menti Wloclawekben. Nem tanúsítottak ellenállást. Krakkóba szállították és előzetesen már ki is hallgatták őket. A felirat is előkerült, egy erdőben rejtették el az ország északi részében. A rendőrség közlése szerint a tettesek a feliratot röviddel a rablás után három darabra vágták, mert egy darabban nem tudták elrejteni.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió úgy értesült, hogy a rablás egy "megszállott gyűjtő" megrendelésére történt. A hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint a megrendelés interneten keresztül zajlott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?