6 °C Budapest

Mennyit kaszált a Loki a BL-ben?

2009. december 18. 13:02

Európa top futballklubjai egyenként mintegy 50 millió euró bevételre számíthatnak azáltal, hogy bejutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába - állítja a torna hivatalos szponzora, a MasterCard által jegyzett tanulmány.

• Egy évre 6 milliárd euró becsült gazdasági fellendülést eredményez Európában az UEFA Bajnokok Ligája.
• 11,5 millió eurót keresett az eddig legjobban teljesítő csapat, az FC Girondins de Bordeaux a csoportkörben.
• 2009-ben az angol, olasz és spanyol csapatok bevétele volt a legmagasabb.

A várható bevételek forrása a legjobb csapatoknál:

- a csoportkörben szereplésért járó prémium, a győzelemért járó jutalmak (átlagosan 14 millió euró);
- részesedés az UEFA bevételeiből (becsült 12 millió euró);
- jegyeladások (becsült 10 millió euró);
- kereskedelmi és marketing bevételek, úgymint: szponzoráció, szurkolói kellékek, étel-ital eladás (becsült 8 millió euró);
- a játékosok értékének növekedése (becsült 6 millió euró).

A kutatás, amelyet a nemzetközileg elismert sport szakközgazdász professzor, Simon Chadwick vezetett megállapította, hogy a torna egyik legnagyobb nyertese eddig az FC Girondins de Bordeaux csapata, mely a csoportkörben 11,5 millió euró prémiumot tehetett zsebre a győztes meccsekért, és további 3 millióval számolhat, hiszen elérte a kieséses szakaszt.

A BL csoportmeccsek végeztével - országok szerinti összehasonlításban - eddig Anglia, Olaszország és Spanyolország tett szert a legnagyobb bevételre. A tavalyi döntős Manchester United és négy másik csapat részvételével összesen 129,5 millió euró áramlik Angliába. Olaszország klubjai közül három csapat lehetett ott a tavalyi kieséses szakaszban, az idei csoportkörben pedig 4 csapattal képviseltette magát, így eddig 104 millió eurót könyvelhet el. A spanyol csapatok összesen 96,9 millió eurós bevételt termeltek a tavalyi győztes FC Barcelona és további 4 csapat részvételével.

Professor Chadwick kiemelte: "Kutatásunk eredménye szerint az UEFA Bajnokok Ligája közel 6 milliárd euró forgalmat produkál az európai gazdaságban, amely nagyságrendileg összevethető a futball világbajnokság németországi döntőjével. Kevesen tudják, hogy ebben a szezonban az UEFA emelte a BL-ben megnyert meccsekért járó jutalmakat, ami jelentős segítség a gazdasági válságban működő kluboknak."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Paul Meulendijk, a MasterCard Europe szponzorációért felelős vezetője hangsúlyozta: "A kutatás kiindulópontja már sok éve az, hogy mint a BL hivatalos szponzora úgy gondoljuk, a torna gazdasági hatásait hiteles források segítségével és a szükséges kereskedelmi tapasztalatokból merítkezve tudjuk megvizsgálni."

Az európai labdarúgó szövetség minden, a BL főtáblájára jutó csapatnak 3,8 millió eurót utal, a csoportkörös részvételért további 3,3 millió euró jár (550.000 euró meccsenként). Minden nyert meccs a csoportkörben 800.000 eurót, a döntetlen 400.000 eurót ér. A kieséses szakaszba jutásért 3 millió eurót tehetnek zsebre a klubok, míg az a csapat, aki az összes meccs megnyerésével jut el idáig, biztosra vehet 14,9 millió eurós bevételt.

A szövetség további összeget juttat a csoportkörös csapatoknak attól függően, hogy milyen profittal zár a torna. Mindez a MasterCard megbízásából készült kutatás szerint elérheti a 12 millió eurót is klubbonként.

A negyeddöntőbe jutó csapatoknak további 3,3 millió euró jár, az elődöntő 4 milliót, a döntő 5,2 millió eurót ér, a győztes pedig 9 millió eurót vihet haza. A MasterCard tanulmánya kimutatta, hogy az a csapat, amely végül magasba emelheti az UEFA Bajnokok Ligájának serlegét 2010. májusában Madridban, összesen 31,2 millió eurót zsebelhet be a prémiumokból, nem számítva az ettől független jelentős bevételeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem