Csak óvatosan! Megdöbbentően sok szolárium káros az egészségre

Pénzcentrum
2009. december 14. 15:32

A 2009 decemberében zárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhető szoláriumágyakat vette górcső alá. Az európai ellenőrzés súlyos megállapítással zárult. A szolgáltatók és kereskedelmi egységek jelentős százalékban nem teljesítik az előírásokat, különösen igaz ez a sugárzás erősségére.

A határokon átívelő, közös akcióban résztvevő piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg.

A gyenge szoli is erősen sugároz
A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények a Kisfeszültségi Irányelven (Low Voltage Directive, LVD) alapulnak, amelyet Magyarország uniós csatlakozása előtt már hazai jogrend részévé vált. Az irányelv értelmében, a villamossági terméket el kell látni többek között a biztonságos használatához szükséges használati útmutatóval, figyelmeztető feliratokkal.

Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékű sugárzást. A nem orvosi célú szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erős, 12-es globális UV-indexnek felel meg. Napos nyári napokon, amennyiben az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t, az egészségügyi hatóságok határozott kérése, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bőrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.

Az ellenőrzés során egyértelműen bebizonyosodott, jelentős százalékban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, amely az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. Ezen túlmenően a berendezések több, mint 20 százaléka nem felelt meg az általános jelölési előírásoknak (pl. nem megfelelő CE-jelölés, hiányzó típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, továbbá a gyártó, címe). A napágyak 52 százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon kiugróan magas, a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, amely közel ötszöröse a megengedett határértéknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenőrzések folytatódnak, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával.

A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát az ellenőrző hatóság megtiltja - tájékoztatott az MKEH.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?