19 °C Budapest

Csak óvatosan! Megdöbbentően sok szolárium káros az egészségre

Pénzcentrum
2009. december 14. 15:32

A 2009 decemberében zárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhető szoláriumágyakat vette górcső alá. Az európai ellenőrzés súlyos megállapítással zárult. A szolgáltatók és kereskedelmi egységek jelentős százalékban nem teljesítik az előírásokat, különösen igaz ez a sugárzás erősségére.

A határokon átívelő, közös akcióban résztvevő piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg.

A gyenge szoli is erősen sugároz
A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények a Kisfeszültségi Irányelven (Low Voltage Directive, LVD) alapulnak, amelyet Magyarország uniós csatlakozása előtt már hazai jogrend részévé vált. Az irányelv értelmében, a villamossági terméket el kell látni többek között a biztonságos használatához szükséges használati útmutatóval, figyelmeztető feliratokkal.

Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékű sugárzást. A nem orvosi célú szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erős, 12-es globális UV-indexnek felel meg. Napos nyári napokon, amennyiben az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t, az egészségügyi hatóságok határozott kérése, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bőrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.

Az ellenőrzés során egyértelműen bebizonyosodott, jelentős százalékban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, amely az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. Ezen túlmenően a berendezések több, mint 20 százaléka nem felelt meg az általános jelölési előírásoknak (pl. nem megfelelő CE-jelölés, hiányzó típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, továbbá a gyártó, címe). A napágyak 52 százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon kiugróan magas, a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, amely közel ötszöröse a megengedett határértéknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenőrzések folytatódnak, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával.

A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát az ellenőrző hatóság megtiltja - tájékoztatott az MKEH.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55