Így pezsgőzik a magyar: íme a számok

2009. december 12. 10:02

A karácsony és szilveszter körüli időszakra jut a pezsgő éves kiskereskedelmi forgalmának mintegy fele. A tavaly karácsonyi-szilveszteri szezonban, 2008. október-2009. januárban közel 6 milliárd forintért adtak el pezsgőt a boltokban; 6 százalékkal többért, mint az előző hasonló időszakban.

A Nielsen piackutató vállalat adataiból kiderül, hogy mennyiségben 3 százalékkal, mintegy 6,6 millió literre csökkent a bolti eladás, egyik szezonról a másikra.

 

Forrás: Nielsen


Az ünnep környékén az átlagárak jelentősen csökkennek. Tavaly október-novemberben egy liter pezsgő mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 966 forint. Utána viszont, a december-januári periódusban 9 százalékkal alacsonyabb, - 882 forintot regisztrált a Nielsen.

Az átlagárak csökkenéséhez jelentősen hozzájárultak a hipermarketek. A pezsgőt ugyanis a legnagyobb eladóterű üzletek legutóbb december-januárban átlagosan 12 százalékkal olcsóbban adták, mint előtte október-novemberben.

Cukortartalom szerint a szezonban is legkedveltebb az édes pezsgő: mind mennyiségben, mind értékben 70 százalék körüli rész jutott rá 2008. október-2009. januárban. Ugyanakkor a félszáraz részaránya értékben 15 százalék. A száraz pezsgő mutatója, szintén forintban 13, a félédesé pedig 2 százalék, a bolti eladásból.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Nielsen


A legutóbbi két év ünnepi időszakának adatai azt mutatják, hogy a pezsgő kiskereskedelmi forgalma stabilan oszlik meg a különböző bolttípusok között.

A beszerzés fő helye a hipermarket; erre a bolttípusra jutott a mennyiségi eladás 48 százaléka a legutóbbi, és a megelőző október-januári periódusban, míg a többi hónapokban ez a mutató 40 százalék körül mozog.

Ugyanakkor a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna részaránya 33 százalék. A 201-400 méteres bolttípus 6 százalékot ért el, a hagyományos 51-200 négyzetméteres pedig 9-et, míg az 50 négyzetméteres és kisebb 4 százalékot.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?