3 °C Budapest

Vigyázz, a kávé nem józanít!

2009. december 9. 16:58

Hiába az elterjedt tévhit, hogy a kávé kijózanít, az ital inkább csak hamis illúziókba kerget a józanságodat illetően.

Az egereken elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztás utáni kávéivás abba a hamis hitbe ringathat, hogy teljesen az érzékeid birtokában vagy - derítették ki a philadelphiai Temple Egyetem kutatói. Valójában azonban a kávé csak nehezebbé teszi a kísérleti alanyok számára, hogy elfogadják, alkoholt ittak.

Az alkohol és a kávé együttes fogyasztása katasztrofális döntéseket eredményezhet. Azok ugyanis, akik alkoholt fogyasztanak, helyesen érzékelik, hogy fáradnak és egyre jobban lerészegednek. A kávé azonban felgyorsítjaa szervezetet, amely ezt hajlamos józanságnak ítélni. Az érzékszervek által közvetített jelekre való reakció azonban semmiképp sem nevezhető normálisnak. Így például elképzelhető, hogy egy egyén úgy gondolja, alkoholos befolyásoltság alatt is tud autót vezetni, vagy mindenképpen be kell bizonyítania, hogy ő a kocsma boxbajnoka.

Az egyetemi kísérletben résztvevő egereknek egy akadálypályán kellett végighaladniuk, méghozzá úgy, hogy elkerüljék az idegesítő ingereket: hangos zajokat és éles fényeket. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló egerek ugyan rendkívül nyugodtan viselkedtek, ám meglehetősen rosszul teljesítettek az akadályok elkerülésében. A kávét fogyasztott egyedek éberebbek voltak és valamivel jobban is vették az akadályokat, azok azonban, akik mindkettőből fogyasztottak, szintén nagyon gyengén teljesítettek, bár feszültebbnek tűntek, mint simán "részeg" társaik.

A kutatók véleménye szerint azok, akik kávéznak az ivászat közben, abba tévhitbe eshetnek, hogy józanok, ám ez nyilvánvalóan nem igaz. És a veszélyek legenyhébbike az, hogy az egész éjszakás buli után másnap egy elképesztő macskajajjal ébrednek.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?