1 °C Budapest

Vigyázz, a kávé nem józanít!

2009. december 9. 16:58

Hiába az elterjedt tévhit, hogy a kávé kijózanít, az ital inkább csak hamis illúziókba kerget a józanságodat illetően.

Az egereken elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztás utáni kávéivás abba a hamis hitbe ringathat, hogy teljesen az érzékeid birtokában vagy - derítették ki a philadelphiai Temple Egyetem kutatói. Valójában azonban a kávé csak nehezebbé teszi a kísérleti alanyok számára, hogy elfogadják, alkoholt ittak.

Az alkohol és a kávé együttes fogyasztása katasztrofális döntéseket eredményezhet. Azok ugyanis, akik alkoholt fogyasztanak, helyesen érzékelik, hogy fáradnak és egyre jobban lerészegednek. A kávé azonban felgyorsítjaa szervezetet, amely ezt hajlamos józanságnak ítélni. Az érzékszervek által közvetített jelekre való reakció azonban semmiképp sem nevezhető normálisnak. Így például elképzelhető, hogy egy egyén úgy gondolja, alkoholos befolyásoltság alatt is tud autót vezetni, vagy mindenképpen be kell bizonyítania, hogy ő a kocsma boxbajnoka.

Az egyetemi kísérletben résztvevő egereknek egy akadálypályán kellett végighaladniuk, méghozzá úgy, hogy elkerüljék az idegesítő ingereket: hangos zajokat és éles fényeket. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló egerek ugyan rendkívül nyugodtan viselkedtek, ám meglehetősen rosszul teljesítettek az akadályok elkerülésében. A kávét fogyasztott egyedek éberebbek voltak és valamivel jobban is vették az akadályokat, azok azonban, akik mindkettőből fogyasztottak, szintén nagyon gyengén teljesítettek, bár feszültebbnek tűntek, mint simán "részeg" társaik.

A kutatók véleménye szerint azok, akik kávéznak az ivászat közben, abba tévhitbe eshetnek, hogy józanok, ám ez nyilvánvalóan nem igaz. És a veszélyek legenyhébbike az, hogy az egész éjszakás buli után másnap egy elképesztő macskajajjal ébrednek.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm