Addig igyunk, amíg nem lát a főnök: az állásunk is bánhatja!

Pénzcentrum
2008. december 18. 05:50

Egy amerikai felmérés eredményei szerint, a dolgozók 7%-a fogyaszt alkoholt a munkaidő alatt, és minden ötödik halálos kimenetelű munkahelyi balesetben közrejátszik az alkoholos befolyásoltság. Ennél is több embert, a válaszadók 15%-át érinti a munkahelyi alkoholizmus problémája közvetlenül vagy közvetetten, valamelyik kollégája által.

A felmérés szerint ráadásul a munkahelyi alkoholfogyasztás 3,9-szer gyakoribb, mint a munkakezdés előtti, - bár aki már hajnalban alkoholt fogyaszt, valószínűleg napközben sem állj meg - legritkábban a szállításban és az építkezéseken dolgozók körében fordul elő (bár ez az eredmény némileg meglepő), leggyakoribb pedig a menedzserek, a művészek, a sportolók és a médiával foglalkozók, az élelmiszeriparban, a vendéglátásban és a kereskedelemben dolgozók, valamint az épület- és területfenntartással foglalkozók körében.

A történelem során az alkohol és a munkakörnyezet szinte összefonódott egymással. A 19. századi Londonban a hordárok barna sörrel fokozták testi erejüket, a spanyol munkás pedig a reggelente elfogyasztott egy pohár italból merített erőt az egésznapi munkához. A 17. században a Királyi Haditengerészet bevezette a "rumfejadagot", amely a tengerészeknek napi egy pint rumot, egy gallon sört, csata előtt pedig dupla adag rumot biztosított. Az 1800-as évek végén Németországban a söripari munkások szakszervezetének követelései között jobb élet- és munkakörülmények mellett az ingyenes sör is szerepelt.

Ezen a gyakorlaton, vagy szokáson az ipari forradalom beköszönte változtatott, amikor is a géphasználat megkövetelte a józan munkavégzést. A 20. századi Amerikában már kifejezetten ártalmasnak ítélték a munkahelyi italozást, és különféle dolgozókat segítő programokat indítottak, amely később Európában is teret nyert.

Mára a munkahelyi alkoholfogyasztás szinte már tabutémának számít, már csak azért is, mert aki napközben szeszesitalt fogyaszt, sokak szerint már alkoholista.

Egyes munkakörökben, mint például a közlekedésben dolgozók, veszélyes gépeket kezelők, vagy például az egészségügyben tevékenykedők körében egészen egyértelmű, hogy munkavégzés közben tilos az alkoholfogyasztás, hiszen nem csak munkájuk hatékonyságát, de saját és mások testi épségét is veszélyeztetik. De mi van az irodában aktákat tologatókkal? Nekik vajon meg szabad inni egy fröccsöt az ebédszünetben?

Mit mond a törvény a munkahelyi alkoholfogyasztásra?

A Munka Törvénykönyve (Mt.) mellett részletesen a munkavédelmi törvény állapítja meg az egészséges és biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos munkáltatói és alkalmazotti kötelezettségeket.

Az Mt. 103. paragrafusa foglalkozik a munkavállalói kötelezettségekkel, melyek között szerepel, hogy a munkavállalónak munkára képes állapotban kell megjelennie, munkáját - többek között - a szabályok, előírások és utasítások szerint kell végeznie, munkatársaival együtt kell működnie, és munkavégzés közben mások egészségét és testi épségét nem szabad veszélyeztetnie, sem anyagi károsodást előidéznie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkára képes állapotot - a munkakör jellegétől is függően - korlátozhatja, vagy kizárhatja ugyebár az alkoholfogyasztás. A munkáltató a kollektív szerződésben ezért előírhat teljes alkoholmentességet is a munkaidőre, melynek megszegése esetén - munkáltatói bizonyítást feltételezve - a munkaviszonyt akár rendkívüli felmondással is megszüntetheti a munkáltató.

Mikor kell szondát fújni?

A munkára képes állapot ellenőrzésének módját a munkáltató valamely belső utasításában, vagy a Munkavédelmi Szabályzatban határozhatja meg, melyben rögzítik azt is, hogy ki, mikor, hogyan jogosult és köteles a vizsgálatot elvégezni. A munkáltatói ellenőrzések középpontjában nyilván az alkoholos állapot ellenőrzése áll, ami a véralkohol-koncentráció alapján történik.

Ha a munkáltató tehát rögzíti, hogy meghatározott időközönként, vagy épp szúrópróbaszerűen, de ellenőrzi a dolgozók alkoholos állapotát, úgy a szondáztatás megtagadása már önmagában azt igazolhatja, hogy a munkavállaló "bűnös", ennek minden következményével: a munkától való aznapi eltiltástól, és persze az adott napi munkabér visszatartásától kezdve, akár az azonnali felmondásig.

A munkavállaló felelősségét nem menti az a hivatkozás sem, hogy a munka megkezdését megelőző este fogyasztott nagyobb mennyiségű alkoholt, ami még nem szívódott fel teljesen, hiszen a munkára képes állapot a legfőbb kötelezettsége, aminek mégsem tesz eleget.

A karácsonyi bulik közeledtével az azért megnyugtató, hogy a munkáltató által szervezett ünnepi rendezvényeken történő alkoholfogyasztás miatt - ha ez a munkáltató tudomásával történik - felelősségre vonás nem alkalmazható.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem