13 °C Budapest

Új divat: jönnek a pálinkakoktélok!

2009. december 9. 15:32

"A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" - fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett "Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja.

Az Agrármarketing Centrum szerint ideje átértékelnünk, amit védett nemzeti italunkról gondolunk. Sokak szemében a pálinka még mindig a régmúlt karcos, hígító szagú itala, holott a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek elhivatottságának köszönhetően ez az ital ma már hazánk egyik prémiumterméke.

A napokban megrendezett, Pálinkaakadémia névre keresztelt rendezvényen Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja elmondta: a pálinka kifejezés először 1630-ban szerepelt írásos emlékekben. Mára a "top prémium" kategóriájú pálinkák olyan versenytársak között állják meg helyüket, mint a Smirnoff vodka vagy a Hennessy XO konyak.

A szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a megfelelő törvényi szabályozás eredményeként a pálinka ma már Magyarország legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő prémiumtermékét jelenti. "A gasztronómiában az idei évben mintegy 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, miközben a whiskyk fogyasztása ugyanennyivel csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a pálinka magas presztízsű itallá vált a magyar fogyasztók szemében" - tette hozzá a szakember.

Fotó: Pálinkaakadémia


A rendezvényen tizennyolc bartender és barmaid arra vállalkozott, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré komponál koktélokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet az ital sokoldalúságára. Morafcsik Péter, a verseny egyik szervezője szerint a pálinka ebben - és főleg ebben - a minőségében aperitif ital is lehet.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?