Felborulhat a büdzsé a kieső adóbevételek miatt

2009. november 10. 08:47

Közel 150 milliárd forintos mínuszt okoz a költségvetésnek a személyi jövedelemadóból (szja) származó bevételek csökkenése az idén.

A kormány legutóbbi jelentésében már csak alig 1915 milliárd forintot remél az év egészére ebből az adónemből, míg tavaly ősszel még 2062,4 milliárdra "lőtték be" a várható összeget. Az óvatosság jogosnak tűnik, hiszen az év első kilenc hónapjában a bevétel alig érte el az 1425 milliárd forintot. Ez utóbbi szám az éves előirányzat 68,1 százalékának felel meg. Az alacsony arány a válság számlájára írandó, hiszen tavaly ilyenkor ez a mutató már 73,6 százalékon állt - írta a Világgazdaság.

Jövőre az szja-ból származó bevételek tovább apadnak, nem is annyira a gazdasági körülmények, hanem az idén elhatározott adócsökkentés hatására. A kormányzati előrejelzés szerint a büdzsébe befolyó összeg közel 9 százalékkal csökken: az adótábla átalakítása több mint 200 milliárd forintos mínuszban, egyes adómentes juttatások adókötelessé tétele és néhány adókedvezmény megszüntetése pedig összesen közel 77 milliárd forintos pluszban mutatkozik meg. Ez így nagyjából 130 milliárd forintos csökkenésnek felel meg.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Költségvetési Tanács (MKKT) 2010-es költségvetéssel kapcsolatos elemzése szerint az 1885 milliárd forint körüli 2010-es kormányzati szja-bevételi számítás túl optimista. Az MKKT ennél közel 70 milliárd forinttal kevesebbel számol. Nagyjából ugyanekkora az eltérés a kormány és a tanács előrejelzése között a 2009-es áfabevételek tekintetében is. A kabinet még ragaszkodik a 2135 milliárd forintos előirányzatot megközelítő év végi eredményhez, miközben az első kilenc hónapban 1545 milliárd forint körüli summa folyt be a büdzsébe. Abban ugyanakkor nincs különbség a kormány és a tanácstagok véleménye között, hogy 2010-ben jelentősen emelkednek az ebből az adónemből származó bevételek. A bővülés mértéke nagyjából 9 százalék, ez - egy kormányzati háttéranyag szerint - javarészt az ez év nyár közepi áfaemelés áthúzódó hatásának tudható be. Szerepe van ugyanakkor a fogyasztói árindex 4,1 százalékos várható emelkedésének, valamint a már említett csökkenő adó- és járulékterhelésnek is. Utóbbitól ugyanis azt reméli a kabinet, hogy fékezi a fogyasztás amúgy folytatódó csökkenését.

Miközben a távhő áfájának 5 százalékra mérséklése mintegy 18 milliárd forintot húz ki az állam zsebéből 2010-ben, a nemrég elfogadott, az uniós jogharmonizáció jegyében fogant adócsomag hatására javulhat az adóbeszedés hatékonysága, elsősorban a nemzetközi ügyletekben. Ettől tízmilliárd forintos többletet remél a pénzügyi tárca. A nagyobb adónemek közül a jövőre mintegy 7,6 százalékkal emelkedő jövedéki adót érdemes megemlíteni. Itt a remélt növekmény kizárólag az adókulcsok emelkedésének tudható be, hiszen a fogyasztás tovább fog csökkenni. Ugyanez igaz az egyszerűsített vállalkozói adóra is, ahol az adókulcs 25-ről 30 százalékra emelkedik, ez a bevételekben is nagyjából 5 százalékpontos várható növekedésben érhető tetten.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem