3 °C Budapest

Felborulhat a büdzsé a kieső adóbevételek miatt

2009. november 10. 08:47

Közel 150 milliárd forintos mínuszt okoz a költségvetésnek a személyi jövedelemadóból (szja) származó bevételek csökkenése az idén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány legutóbbi jelentésében már csak alig 1915 milliárd forintot remél az év egészére ebből az adónemből, míg tavaly ősszel még 2062,4 milliárdra "lőtték be" a várható összeget. Az óvatosság jogosnak tűnik, hiszen az év első kilenc hónapjában a bevétel alig érte el az 1425 milliárd forintot. Ez utóbbi szám az éves előirányzat 68,1 százalékának felel meg. Az alacsony arány a válság számlájára írandó, hiszen tavaly ilyenkor ez a mutató már 73,6 százalékon állt - írta a Világgazdaság.

Jövőre az szja-ból származó bevételek tovább apadnak, nem is annyira a gazdasági körülmények, hanem az idén elhatározott adócsökkentés hatására. A kormányzati előrejelzés szerint a büdzsébe befolyó összeg közel 9 százalékkal csökken: az adótábla átalakítása több mint 200 milliárd forintos mínuszban, egyes adómentes juttatások adókötelessé tétele és néhány adókedvezmény megszüntetése pedig összesen közel 77 milliárd forintos pluszban mutatkozik meg. Ez így nagyjából 130 milliárd forintos csökkenésnek felel meg.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Költségvetési Tanács (MKKT) 2010-es költségvetéssel kapcsolatos elemzése szerint az 1885 milliárd forint körüli 2010-es kormányzati szja-bevételi számítás túl optimista. Az MKKT ennél közel 70 milliárd forinttal kevesebbel számol. Nagyjából ugyanekkora az eltérés a kormány és a tanács előrejelzése között a 2009-es áfabevételek tekintetében is. A kabinet még ragaszkodik a 2135 milliárd forintos előirányzatot megközelítő év végi eredményhez, miközben az első kilenc hónapban 1545 milliárd forint körüli summa folyt be a büdzsébe. Abban ugyanakkor nincs különbség a kormány és a tanácstagok véleménye között, hogy 2010-ben jelentősen emelkednek az ebből az adónemből származó bevételek. A bővülés mértéke nagyjából 9 százalék, ez - egy kormányzati háttéranyag szerint - javarészt az ez év nyár közepi áfaemelés áthúzódó hatásának tudható be. Szerepe van ugyanakkor a fogyasztói árindex 4,1 százalékos várható emelkedésének, valamint a már említett csökkenő adó- és járulékterhelésnek is. Utóbbitól ugyanis azt reméli a kabinet, hogy fékezi a fogyasztás amúgy folytatódó csökkenését.

Miközben a távhő áfájának 5 százalékra mérséklése mintegy 18 milliárd forintot húz ki az állam zsebéből 2010-ben, a nemrég elfogadott, az uniós jogharmonizáció jegyében fogant adócsomag hatására javulhat az adóbeszedés hatékonysága, elsősorban a nemzetközi ügyletekben. Ettől tízmilliárd forintos többletet remél a pénzügyi tárca. A nagyobb adónemek közül a jövőre mintegy 7,6 százalékkal emelkedő jövedéki adót érdemes megemlíteni. Itt a remélt növekmény kizárólag az adókulcsok emelkedésének tudható be, hiszen a fogyasztás tovább fog csökkenni. Ugyanez igaz az egyszerűsített vállalkozói adóra is, ahol az adókulcs 25-ről 30 százalékra emelkedik, ez a bevételekben is nagyjából 5 százalékpontos várható növekedésben érhető tetten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?