22 °C Budapest

Nem győzik számolni a hatóságok az eldugott adómilliárdokat

2009. október 20. 10:02

Hazánktól eltérően más országokban nagy mennyiségben áramlik az adóamnesztiából származó bevétel az adóhatóságokhoz. A siker kulcsa, az előre meghirdetett szigorú szankciókban rejlik - írja a Napi Gazdaság.

Október 15-én az Egyesült Államokban letelt az amerikai adóhatóság (IRS) által adóamnesztiára meghirdetett időperiódus. Az IRS azt ígéri, nem fog hosszabbítani, ezért aki nem élt a lehetőséggel, és a későbbiekben lebukik a külföldi számlájával, arra az adóhatóság a megtalált számlán lévő összeg 100 ezer dollár feletti részének akár 100%-át is kivetheti adóbírságként. 100 ezer dollár alatti összeg esetén a számla értékének 50%-ára rúghat a büntetés, és ezek nem egyszeri tételek, hanem az IRS minden évben kiveti az adócsaló állampolgárra egészen addig, ameddig az adózó nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek.

Ezekhez a büntetési tételekhez képest szinte ajándéknak tűnhetett az adókerülőknek a meg nem fizetett adón felüli 20%-os bírság az amnesztia időtartama alatt. A szigorú szankcióknak köszönhetően mintegy 7500 adózó jelentkezett a megadott határidőig, de az amerikai adóhatóság ezzel nem elégszik meg, és bővíti a külföldi kapacitásait, új irodát nyitnak Pekingben, Sydneyben és Panamavárosban.

Eközben szeptemberben az olasz kormány is adóamnesztiát hirdetett. Azok az olasz adózók, akik december 15-ig bevallják elrejtett adózatlan vagyonukat, 5%-os büntetéssel megúszhatják a törvényszegési kalandot. Amennyiben nem élne az adózó ezzel a lehetőséggel, lebukás esetén később szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy az adóbírságként az adótartozásának dupláját kell az adóhatóság felé megfizetnie.

Az olasz kormány mintegy 300 milliárd eurónyi vagyon hazaáramlását jósolja az európai és az Európán kívüli adóparadicsomokból. A pénzintézetek ennek az összegnek nagyjából harmadát tarják reálisan elképzelhetőnek, de még így is sok milliárd eurós extra bevételhez jutna az olasz büdzsé - írja a napilap.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm