11 °C Budapest

Nem győzik számolni a hatóságok az eldugott adómilliárdokat

2009. október 20. 10:02

Hazánktól eltérően más országokban nagy mennyiségben áramlik az adóamnesztiából származó bevétel az adóhatóságokhoz. A siker kulcsa, az előre meghirdetett szigorú szankciókban rejlik - írja a Napi Gazdaság.

Október 15-én az Egyesült Államokban letelt az amerikai adóhatóság (IRS) által adóamnesztiára meghirdetett időperiódus. Az IRS azt ígéri, nem fog hosszabbítani, ezért aki nem élt a lehetőséggel, és a későbbiekben lebukik a külföldi számlájával, arra az adóhatóság a megtalált számlán lévő összeg 100 ezer dollár feletti részének akár 100%-át is kivetheti adóbírságként. 100 ezer dollár alatti összeg esetén a számla értékének 50%-ára rúghat a büntetés, és ezek nem egyszeri tételek, hanem az IRS minden évben kiveti az adócsaló állampolgárra egészen addig, ameddig az adózó nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek.

Ezekhez a büntetési tételekhez képest szinte ajándéknak tűnhetett az adókerülőknek a meg nem fizetett adón felüli 20%-os bírság az amnesztia időtartama alatt. A szigorú szankcióknak köszönhetően mintegy 7500 adózó jelentkezett a megadott határidőig, de az amerikai adóhatóság ezzel nem elégszik meg, és bővíti a külföldi kapacitásait, új irodát nyitnak Pekingben, Sydneyben és Panamavárosban.

Eközben szeptemberben az olasz kormány is adóamnesztiát hirdetett. Azok az olasz adózók, akik december 15-ig bevallják elrejtett adózatlan vagyonukat, 5%-os büntetéssel megúszhatják a törvényszegési kalandot. Amennyiben nem élne az adózó ezzel a lehetőséggel, lebukás esetén később szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy az adóbírságként az adótartozásának dupláját kell az adóhatóság felé megfizetnie.

Az olasz kormány mintegy 300 milliárd eurónyi vagyon hazaáramlását jósolja az európai és az Európán kívüli adóparadicsomokból. A pénzintézetek ennek az összegnek nagyjából harmadát tarják reálisan elképzelhetőnek, de még így is sok milliárd eurós extra bevételhez jutna az olasz büdzsé - írja a napilap.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?