10 °C Budapest

Nem győzik számolni a hatóságok az eldugott adómilliárdokat

2009. október 20. 10:02

Hazánktól eltérően más országokban nagy mennyiségben áramlik az adóamnesztiából származó bevétel az adóhatóságokhoz. A siker kulcsa, az előre meghirdetett szigorú szankciókban rejlik - írja a Napi Gazdaság.

Október 15-én az Egyesült Államokban letelt az amerikai adóhatóság (IRS) által adóamnesztiára meghirdetett időperiódus. Az IRS azt ígéri, nem fog hosszabbítani, ezért aki nem élt a lehetőséggel, és a későbbiekben lebukik a külföldi számlájával, arra az adóhatóság a megtalált számlán lévő összeg 100 ezer dollár feletti részének akár 100%-át is kivetheti adóbírságként. 100 ezer dollár alatti összeg esetén a számla értékének 50%-ára rúghat a büntetés, és ezek nem egyszeri tételek, hanem az IRS minden évben kiveti az adócsaló állampolgárra egészen addig, ameddig az adózó nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek.

Ezekhez a büntetési tételekhez képest szinte ajándéknak tűnhetett az adókerülőknek a meg nem fizetett adón felüli 20%-os bírság az amnesztia időtartama alatt. A szigorú szankcióknak köszönhetően mintegy 7500 adózó jelentkezett a megadott határidőig, de az amerikai adóhatóság ezzel nem elégszik meg, és bővíti a külföldi kapacitásait, új irodát nyitnak Pekingben, Sydneyben és Panamavárosban.

Eközben szeptemberben az olasz kormány is adóamnesztiát hirdetett. Azok az olasz adózók, akik december 15-ig bevallják elrejtett adózatlan vagyonukat, 5%-os büntetéssel megúszhatják a törvényszegési kalandot. Amennyiben nem élne az adózó ezzel a lehetőséggel, lebukás esetén később szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy az adóbírságként az adótartozásának dupláját kell az adóhatóság felé megfizetnie.

Az olasz kormány mintegy 300 milliárd eurónyi vagyon hazaáramlását jósolja az európai és az Európán kívüli adóparadicsomokból. A pénzintézetek ennek az összegnek nagyjából harmadát tarják reálisan elképzelhetőnek, de még így is sok milliárd eurós extra bevételhez jutna az olasz büdzsé - írja a napilap.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem