Majdnem ötvenezren "mondtak fel" a világ legnagyobb enciklopédiájánál

2009. november 25. 16:58

Veszélybe kerülhet a Wikipedia, a világ legnagyobb internetes enciklopédiája, ha a mostanihoz hasonló ütemben hagyják el az oldalt a szerkesztői.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingyenes enciklopédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales, amely mostanra a világ ötödik leggyakrabban látogatott oldalává vált havi 325 millió látogatásával. A honlap varázsát az adta, hogy a regisztrált felhasználók maguk alakíthatták a tartalmat, így fantasztikus ütemben nőtt a tudás tárháza.

Sajnos a legnagyobb előny egyben komoly fejtörést is okozott a projekt vezetőinek, mivel gyakran az ellenőrizetlen tények közé sok téves is került, a kifejezetten mocskolódó beírásokról már nem is beszélve - mint például Thierry Henry oldalán, a játékos legutóbbi kezesgólja után, mellyel Franciaország elütötte Írországot a foci-vébébe való bekerülés lehetőségétől.

Az ilyesfajta esetek miatt az oldal ellenőrei szigorú bürokratikus szabályokat írtak elő a Wikipedia szerkesztőinek, akik viszont elvesztették lelkesedésüket az oldal iránt. Az angol oldalon az idei év első három hónapja során 49 000 szerkesztő vált inaktívvá, szemben az egy évvel korábbi 4 900-zal - derült ki egy friss kutatásból.

A szerkesztők ráadásul nem csak eltűnnek, de a helyükre sem kerül senki. - Ha nincs elég résztvevő a projektben, hamar kifulladhat - vélte Felipe Ortega, a kutatás vezetője. - Nem érezni az első évek lelkesedését - tette hozzá.

Egyelőre nem kell félni, hogy nem lesz, aki szerkessze az oldalt, hiszen Ortega csapatának hárommillió szerkesztő tevékenységének előzményeit kellett elemeznie, de ha a trend folytatódik, könnyen lehet, hogy előáll az a szituáció, hogy a Wikipedia túl naggyá és bonyolulttá válik a mellette kitartó szerkesztők számához képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20