16 °C Budapest

Majdnem ötvenezren "mondtak fel" a világ legnagyobb enciklopédiájánál

2009. november 25. 16:58

Veszélybe kerülhet a Wikipedia, a világ legnagyobb internetes enciklopédiája, ha a mostanihoz hasonló ütemben hagyják el az oldalt a szerkesztői.

Az ingyenes enciklopédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales, amely mostanra a világ ötödik leggyakrabban látogatott oldalává vált havi 325 millió látogatásával. A honlap varázsát az adta, hogy a regisztrált felhasználók maguk alakíthatták a tartalmat, így fantasztikus ütemben nőtt a tudás tárháza.

Sajnos a legnagyobb előny egyben komoly fejtörést is okozott a projekt vezetőinek, mivel gyakran az ellenőrizetlen tények közé sok téves is került, a kifejezetten mocskolódó beírásokról már nem is beszélve - mint például Thierry Henry oldalán, a játékos legutóbbi kezesgólja után, mellyel Franciaország elütötte Írországot a foci-vébébe való bekerülés lehetőségétől.

Az ilyesfajta esetek miatt az oldal ellenőrei szigorú bürokratikus szabályokat írtak elő a Wikipedia szerkesztőinek, akik viszont elvesztették lelkesedésüket az oldal iránt. Az angol oldalon az idei év első három hónapja során 49 000 szerkesztő vált inaktívvá, szemben az egy évvel korábbi 4 900-zal - derült ki egy friss kutatásból.

A szerkesztők ráadásul nem csak eltűnnek, de a helyükre sem kerül senki. - Ha nincs elég résztvevő a projektben, hamar kifulladhat - vélte Felipe Ortega, a kutatás vezetője. - Nem érezni az első évek lelkesedését - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyelőre nem kell félni, hogy nem lesz, aki szerkessze az oldalt, hiszen Ortega csapatának hárommillió szerkesztő tevékenységének előzményeit kellett elemeznie, de ha a trend folytatódik, könnyen lehet, hogy előáll az a szituáció, hogy a Wikipedia túl naggyá és bonyolulttá válik a mellette kitartó szerkesztők számához képest.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?