13 °C Budapest

A világot jelentő mobil: Indiában még locsolnak is vele!

2009. november 23. 15:02

India nagyvárosoktól távoli részein a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amellyel kapcsolatot tudnak tartani az emberek a külvilággal: hírek, zene, szórakozás, de még a mise is a mobiltelefonból folyik.

Az igen gyors modernizáció ellenére India több százezer települése közül jó néhány még mindig rendkívül izolált: rádió, televízió, illetve újságok híján a mobiltelefon jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Rengeteg vidéki ember veszi igénybe azt a szolgáltatást, amely egy telefonhívásért cserébe bollywood-i zenéket játszik a telefonokon.

Tavaly becslések szerint közel 20 millióan hallgatták ez az igen egyszerű "rádiót", amit India egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának elnöke csak a szegények iTunes-ának nevez.

De nem csak zenét tudnak telefonjukon hallgatni, egy telefonhívásukba kerül, és a legfrissebb krikett meccs eredményeit is megtudhatják, vagy időjárás előrejelzést, vetési tanácsokat is kérhetnek mobiljukra.

A Tata Teleservices szolgáltatása segítségével pedig akár a veteményesek locsolását is el tudják intézni maroktelefonjukon keresztül. Igen kedvelt ezeken kívül a leglátogatottabb templomok miséinek élő közvetítése is.

A szolgáltatások egy részéért nem kell fizetni, néhány esetben egy normál telefonhívás árába kerül. A "betárcsázós" rádió például átlagosan 1 rúpiába (körülbelül 4 forint) kerül percenként, a sporteredmények napi háromszori kiküldése pedig 5 rúpiába (20 forint).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár jelenleg ezek a szolgáltatások mindössze 10 százalékát adják a mobilszolgáltatók bevételeinek, de a következő öt évben becslések szerint már a negyedét is kitehetik. Igyekeznek elkövetni mindent a szolgáltatók ezen piac kiszélesítésére, ugyanis a hagyományos szolgáltatásokra, hiszen az újabb és újabb belépők miatt a hagyományos szolgáltatások ára drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, ráadásul az ügyfelek havi költése is több mint 20 százalékkal, 5 dollárra csökkent.

Hogy mikor lesz Indiában 3G szolgáltatás elérhető a mobilokon, kérdéses, hiszen egyelőre még azt sem sikerült eldönteniük, hogy mely szolgáltató kapjon engedélyt a bevezetésre, addig maradnak az olyan nem hagyományos szolgáltatások, mint a mobilrádió, amely rengeteg vidéki ember életét teszi már most is élvezetesebbé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm