A világot jelentő mobil: Indiában még locsolnak is vele!

2009. november 23. 15:02

India nagyvárosoktól távoli részein a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amellyel kapcsolatot tudnak tartani az emberek a külvilággal: hírek, zene, szórakozás, de még a mise is a mobiltelefonból folyik.

Az igen gyors modernizáció ellenére India több százezer települése közül jó néhány még mindig rendkívül izolált: rádió, televízió, illetve újságok híján a mobiltelefon jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Rengeteg vidéki ember veszi igénybe azt a szolgáltatást, amely egy telefonhívásért cserébe bollywood-i zenéket játszik a telefonokon.

Tavaly becslések szerint közel 20 millióan hallgatták ez az igen egyszerű "rádiót", amit India egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának elnöke csak a szegények iTunes-ának nevez.

De nem csak zenét tudnak telefonjukon hallgatni, egy telefonhívásukba kerül, és a legfrissebb krikett meccs eredményeit is megtudhatják, vagy időjárás előrejelzést, vetési tanácsokat is kérhetnek mobiljukra.

A Tata Teleservices szolgáltatása segítségével pedig akár a veteményesek locsolását is el tudják intézni maroktelefonjukon keresztül. Igen kedvelt ezeken kívül a leglátogatottabb templomok miséinek élő közvetítése is.

A szolgáltatások egy részéért nem kell fizetni, néhány esetben egy normál telefonhívás árába kerül. A "betárcsázós" rádió például átlagosan 1 rúpiába (körülbelül 4 forint) kerül percenként, a sporteredmények napi háromszori kiküldése pedig 5 rúpiába (20 forint).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár jelenleg ezek a szolgáltatások mindössze 10 százalékát adják a mobilszolgáltatók bevételeinek, de a következő öt évben becslések szerint már a negyedét is kitehetik. Igyekeznek elkövetni mindent a szolgáltatók ezen piac kiszélesítésére, ugyanis a hagyományos szolgáltatásokra, hiszen az újabb és újabb belépők miatt a hagyományos szolgáltatások ára drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, ráadásul az ügyfelek havi költése is több mint 20 százalékkal, 5 dollárra csökkent.

Hogy mikor lesz Indiában 3G szolgáltatás elérhető a mobilokon, kérdéses, hiszen egyelőre még azt sem sikerült eldönteniük, hogy mely szolgáltató kapjon engedélyt a bevezetésre, addig maradnak az olyan nem hagyományos szolgáltatások, mint a mobilrádió, amely rengeteg vidéki ember életét teszi már most is élvezetesebbé.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm