21 °C Budapest

FONTOS infók: így állítsd át a mobilodat! Januártól bajban lehetsz!

2009. november 18. 04:33

Két hónap múlva komoly változás következik be a hazai mobiltelefon-tulajdonosok életében: a mobilszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával tudjuk majd hívni. A Pénzcentrum megmutatja, mi is pontosan a teendőd.  

 

A tények

A hírközlési hálózatok azonosítóiról, azaz a telefonszámokról is szóló kormányrendelet változása szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS, MMS küldésnél is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2010. január 15-től a hét számjeggyel indított hívások sikertelenek lesznek.

Miért van szükség a változtatásra?

A változásról kormányrendelet rendelkezik. Egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll.

Fontos, hogy a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább fog nőni, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is (jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 - 999 9999 tartományból használhatók).

Mi a teendőd?

A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a Nemzeti Hírközlési Hatósággal és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjével arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hét számjeggyel tárolt hívószámokat egészítsd ki 11 számjegyre!


A szolgáltatók tehát azt kérik, hogy a változás miatt 2010. január 15-ig a mobiltelefonodban hét számjeggyel tárolt hívószámokat (a +3620; +3630; +3670 hozzáadásával) egészítsd ki 11 számjegyre! A hívások belföldön a 06-os és a +36-os előhívóval is felépülnek, azonban a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni.

A három mobilszolgáltató és a hatóság azt javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket:

• Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók - legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő -, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.

• Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

• Javasolják, hogy a vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények fejléces papírjain, honlapjain, névjegykártyáin illetve hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a + 36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.

Mi történik, ha nem változtatsz?

2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem