4 °C Budapest

FONTOS infók: így állítsd át a mobilodat! Januártól bajban lehetsz!

2009. november 18. 04:33

Két hónap múlva komoly változás következik be a hazai mobiltelefon-tulajdonosok életében: a mobilszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával tudjuk majd hívni. A Pénzcentrum megmutatja, mi is pontosan a teendőd.  

 

A tények

A hírközlési hálózatok azonosítóiról, azaz a telefonszámokról is szóló kormányrendelet változása szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS, MMS küldésnél is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2010. január 15-től a hét számjeggyel indított hívások sikertelenek lesznek.

Miért van szükség a változtatásra?

A változásról kormányrendelet rendelkezik. Egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll.

Fontos, hogy a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább fog nőni, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is (jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 - 999 9999 tartományból használhatók).

Mi a teendőd?

A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a Nemzeti Hírközlési Hatósággal és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjével arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.

 

A hét számjeggyel tárolt hívószámokat egészítsd ki 11 számjegyre!


A szolgáltatók tehát azt kérik, hogy a változás miatt 2010. január 15-ig a mobiltelefonodban hét számjeggyel tárolt hívószámokat (a +3620; +3630; +3670 hozzáadásával) egészítsd ki 11 számjegyre! A hívások belföldön a 06-os és a +36-os előhívóval is felépülnek, azonban a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni.

A három mobilszolgáltató és a hatóság azt javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket:

• Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók - legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő -, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.

• Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

• Javasolják, hogy a vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények fejléces papírjain, honlapjain, névjegykártyáin illetve hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a + 36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.

Mi történik, ha nem változtatsz?

2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?