17 °C Budapest

Ausztrália megvalósította azt, amire Budapest képtelen

2009. október 14. 15:02

Átadták a világ leghosszabb, 470 méteres tensegrity hídját az ausztráliai Brisbane-ben. A hidat gyalogos és kerékpáros forgalom számára építette a város, ehhez hasonló több, máig megvalósítatlan elképzelés van Budapesten is. 

Brisbane legújabb büszkesége a világ leghosszabb tensegrity hídja. A tensegrity az angol tensional integrity kifejezés összetételéből alkotott szó. A technológia bonyolult kábelrendszerrel megtartott elemeket takar, a híd a különböző elemek nyomó és feszítő erejének köszönhetően marad stabil. Az első jelentős ilyen technológiával késztett építmény az 1988-as szöuli nyári olimpia tornacsarnokának tetőszerkezete.

Az épülő híd idén nyáron - Forrás: Wikipedia


A híd 63.3 millió ausztrál dolláros (kb. 10,5 milliárd forintos) költségvetésből készült el, és több mint ezren járultak hozzá az építkezés sikeréhez. A 470 méter hosszú, 6,5 méter széles hidat a várakozások szerint hetente mintegy 36 500 gyalogos és kerékpáros fogja használni a várossal azonos nevű Brisbane folyó feletti átkelésre. A híd programozható LED kivilágítást is kapott, és elhelyeztek rajta 84 darab elektromos áramot termelő napcellát, amelyek összesen napi 100 kilowattóra energia előállítására képesek, amivel éves szinten mintegy 37,8 tonna széndioxid kibocsátást lehet megspórolni.

Egy gyalogos és kerékpáros híd építésének ötlete többször is felmerült Budapest történetében, azonban a kivitelezés mindeddig rendre elmaradt. A leggyakrabban emlegetett elképzelések szerint híd kötné össze a Kossuth Lajos teret a Batthyány térrel. Ezenkívül voltak még tervek a Margit-sziget és a pesti rakpart között ívelő gyalogos hídról is, és az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában a főváros egy a Szabadság-hídtól délre, a Közraktáraktól induló gyalogos hidat ígért.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?