Mától fizetős a levélkézbesítés bizonyos esetekben

2009. szeptember 28. 15:02

Majdnem évi egymillió forintnak megfelelő angol fontba kerülhet a brit vállalatoknak, hogy időben meghozza postás a leveleket. A posta történetének 300 éve után most kell először fizetni a levelet fogadó félnek Nagy-Britanniában - írja a Daily Mail.

Az 1660-ban alapított brit postahivatal, a Royal Mail (RM) szakított azzal a postai hagyománnyal, hogy a levelek postázásának költségeit teljes egészében a feladó fizesse. A költségcsökkentés érdekében történő szervezeti átalakítások és az elbocsátások mellett egy új díjat is bevezettet a brit királyi posta.


Amennyiben a brit cégek továbbra is a reggeli órákban kívánnak hozzájutni a leveleikhez mától fogva két dolgot tehetnek. Az egyik lehetőségük, hogy egy alkalmazottat saját költségen elküldenek a postáért az illetékes postahivatalba. Ezen kívül választhatják, hogy kifizetik a fix időpontban történő postázásért elkért havi 262,5 fontos extra díjat, évente összesen 3150 fontot (kb. 930 ezer forint). Ezért az összegért cserébe a RM vállalja, hogy hétfőtől szombatig egy reggel 6 órától tetszőlegesen választható időpontot követő 15 perces sávban kiszállítja a leveleket azon vállalkozásoknak, akik levelezési címe a postahivatal 10 mérföldes körzetében található.

A RM azzal indokolja a díj bevezetését, hogy a költségcsökkentések miatt kevesebb postás teljesít szolgálatot, és a legtöbben a korábbi 7.30-as kezdés helyett csupán fél 11-kor kezdik meg a levélkézbesítési körútjukat, így a levelek 60%-át legkorábban a délutáni órákban tudják kiszállítani. A posta szóvivője hangsúlyozta, hogy a díj megfizetése nem kötelező, és nem kívánják kiterjeszteni a lakosságra.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm