Sokba kerül nekünk a jövő évi választás

Pénzcentrum
2009. szeptember 18. 09:32

A jövő évi választások lebonyolítása, illetve az elitcsere 14,9 milliárd forint kiadással jár - derül ki a 2010-es költségvetés tervezetéből.

A jövő évi költségvetési tervben a 2010-es párt- és önkormányzati, illetve köztársaságielnök-választásra összesen 14,9 milliárd forint plusztámogatás szerepel. Négy évvel ezelőtt 10,46 milliárd forintot költöttek a hivatalok - igaz, az összehasonlíthatóságot torzítja, hogy akkor nem volt államelnökváltás, de enélkül is 4,2 milliárd forinttal - 36 százalékkal - nőtt az előirányzat  -írta a Napi Gazdaság.

A választások lebonyolítására plusz 11 milliárd forintot kap az önkormányzati tárca, ezt egészíti ki a parlament hárommilliárd forint kiadási kerete. Négy évvel ezelőtt a parlament a képviselő-testület váltásával kapcsolatos kiadásokra mindössze 753 millió forintot költött az akkor tervezett 2,1 milliárd forinttal szemben. Most a jelek szerint arra számítanak, hogy nagy lesz a "jövés-menés", ugyanis e kiadások a távozó képviselők "végkielégítését fedezik". A közvélemény-kutatási adatok szerint is sok régi arc eltűnhet a jelenlegi elitből.

Az önkormányzati tárca által kezelt 11 milliárd forintos keret túlnyomó része - 150 millió forint híján - dologi kiadásokra megy, ebből béreket nem fizetnek. Legutóbb az önkormányzati és országgyűlési választások lebonyolítására 9,6 milliárd forintot költött az önkormányzati tárca.

A jövő évi költségvetést terheli még a köztársaságielnök-váltás - már ha egyáltalán lesz. Mindenesetre erre a célra az elnöki hivatal költségvetésében plusz 700 millió forintot különítettek el, aminek fele végkielégítésekre, másik fele beruházásokra van fenntartva. A jogszabályok szerint a távozó elnököknek az állam rezidenciát biztosít - a beruházási keret java részét erre tervezték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A politikai pártok és pártalapítványok támogatására az ideihez hasonlóan 3,8 milliárd forintot fordít a költségvetés, amit negyedévente hívhatnak le a pártok a választási eredmények ismeretében. Mivel a választások az első félévben lezajlanak, így a 3,8 milliárdos keretet az eredményekkel arányosan újraosztják, de a főösszeg nem változhat.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?