25 °C Budapest

Sokba kerül nekünk a jövő évi választás

Pénzcentrum
2009. szeptember 18. 09:32

A jövő évi választások lebonyolítása, illetve az elitcsere 14,9 milliárd forint kiadással jár - derül ki a 2010-es költségvetés tervezetéből.

A jövő évi költségvetési tervben a 2010-es párt- és önkormányzati, illetve köztársaságielnök-választásra összesen 14,9 milliárd forint plusztámogatás szerepel. Négy évvel ezelőtt 10,46 milliárd forintot költöttek a hivatalok - igaz, az összehasonlíthatóságot torzítja, hogy akkor nem volt államelnökváltás, de enélkül is 4,2 milliárd forinttal - 36 százalékkal - nőtt az előirányzat  -írta a Napi Gazdaság.

A választások lebonyolítására plusz 11 milliárd forintot kap az önkormányzati tárca, ezt egészíti ki a parlament hárommilliárd forint kiadási kerete. Négy évvel ezelőtt a parlament a képviselő-testület váltásával kapcsolatos kiadásokra mindössze 753 millió forintot költött az akkor tervezett 2,1 milliárd forinttal szemben. Most a jelek szerint arra számítanak, hogy nagy lesz a "jövés-menés", ugyanis e kiadások a távozó képviselők "végkielégítését fedezik". A közvélemény-kutatási adatok szerint is sok régi arc eltűnhet a jelenlegi elitből.

Az önkormányzati tárca által kezelt 11 milliárd forintos keret túlnyomó része - 150 millió forint híján - dologi kiadásokra megy, ebből béreket nem fizetnek. Legutóbb az önkormányzati és országgyűlési választások lebonyolítására 9,6 milliárd forintot költött az önkormányzati tárca.

A jövő évi költségvetést terheli még a köztársaságielnök-váltás - már ha egyáltalán lesz. Mindenesetre erre a célra az elnöki hivatal költségvetésében plusz 700 millió forintot különítettek el, aminek fele végkielégítésekre, másik fele beruházásokra van fenntartva. A jogszabályok szerint a távozó elnököknek az állam rezidenciát biztosít - a beruházási keret java részét erre tervezték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A politikai pártok és pártalapítványok támogatására az ideihez hasonlóan 3,8 milliárd forintot fordít a költségvetés, amit negyedévente hívhatnak le a pártok a választási eredmények ismeretében. Mivel a választások az első félévben lezajlanak, így a 3,8 milliárdos keretet az eredményekkel arányosan újraosztják, de a főösszeg nem változhat.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem