21 °C Budapest

Sokba kerül nekünk a jövő évi választás

Pénzcentrum
2009. szeptember 18. 09:32

A jövő évi választások lebonyolítása, illetve az elitcsere 14,9 milliárd forint kiadással jár - derül ki a 2010-es költségvetés tervezetéből.

A jövő évi költségvetési tervben a 2010-es párt- és önkormányzati, illetve köztársaságielnök-választásra összesen 14,9 milliárd forint plusztámogatás szerepel. Négy évvel ezelőtt 10,46 milliárd forintot költöttek a hivatalok - igaz, az összehasonlíthatóságot torzítja, hogy akkor nem volt államelnökváltás, de enélkül is 4,2 milliárd forinttal - 36 százalékkal - nőtt az előirányzat  -írta a Napi Gazdaság.

A választások lebonyolítására plusz 11 milliárd forintot kap az önkormányzati tárca, ezt egészíti ki a parlament hárommilliárd forint kiadási kerete. Négy évvel ezelőtt a parlament a képviselő-testület váltásával kapcsolatos kiadásokra mindössze 753 millió forintot költött az akkor tervezett 2,1 milliárd forinttal szemben. Most a jelek szerint arra számítanak, hogy nagy lesz a "jövés-menés", ugyanis e kiadások a távozó képviselők "végkielégítését fedezik". A közvélemény-kutatási adatok szerint is sok régi arc eltűnhet a jelenlegi elitből.

Az önkormányzati tárca által kezelt 11 milliárd forintos keret túlnyomó része - 150 millió forint híján - dologi kiadásokra megy, ebből béreket nem fizetnek. Legutóbb az önkormányzati és országgyűlési választások lebonyolítására 9,6 milliárd forintot költött az önkormányzati tárca.

A jövő évi költségvetést terheli még a köztársaságielnök-váltás - már ha egyáltalán lesz. Mindenesetre erre a célra az elnöki hivatal költségvetésében plusz 700 millió forintot különítettek el, aminek fele végkielégítésekre, másik fele beruházásokra van fenntartva. A jogszabályok szerint a távozó elnököknek az állam rezidenciát biztosít - a beruházási keret java részét erre tervezték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A politikai pártok és pártalapítványok támogatására az ideihez hasonlóan 3,8 milliárd forintot fordít a költségvetés, amit negyedévente hívhatnak le a pártok a választási eredmények ismeretében. Mivel a választások az első félévben lezajlanak, így a 3,8 milliárdos keretet az eredményekkel arányosan újraosztják, de a főösszeg nem változhat.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm