13 °C Budapest

Egymilliárd ember éhezik a válság miatt!

2009. szeptember 17. 13:32

Nagy bajban az ENSZ Világélelmezési Programja: a válság miatt elapadtak a kormányzati és jótékony források, így minden korábbinál több ember éhezik a bolygónkon.

A történelem során először több, mint egymilliárd ember éhezik egyszerre a Földön - mondta az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője, Bettina Luescher. A nagyvállalati jótékony adományokból és kormányzati pénzekből fenntartott program idén komoly érvágásokkal volt kénytelen szembesülni, a 108 millió ember élelmezéséhez szükséges 6,7 milliárd dollár helyett eddig mindössze 2,7 milliárd csordogált be a kasszába.

A tavalyi, rekordmagas élelmiszerárak, majd a gazdasági válság miatti pusztító pénztelenség az adományozók körében már-már lehetetlen helyzetbe hozza a szervezetet. Ugyanakkor a program szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy elég egy szárazság, vagy egy óriási vihar, hozzá egy kirobbanó helyi konfliktus és máris kész a humanitárius katasztrófa. Luesher rámutatott: a hiányzó hárommilliárd dollár alig 0,01 százaléka annak az összegnek, amit a kormányzatok a pénzügyi világ stabilizálására költöttek. A jelenlegi helyzetben azonban kénytelenek csökkenteni a segélyeket: így jövő hónaptól Kenyába és Szomáliába 50, Bangladeshbe 80 százalékkal kevesebb élelmiszer jut majd a szokásosnál.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29