7 °C Budapest

Több menekültet fogadna az EU: nem minden tagállam örül

2009. szeptember 3. 15:02

Az EU növelni szeretné a háború sújtotta övezetekből befogadott menekültek számát, akiket a tagállamok között osztana szét. Az ehhez igényelhető támogatás azonban nem sokakat ösztönöz majd szolidaritásra.

Brüsszelben hétfőn egy újabb lépéssel közelebb próbáltak kerülni a közös menekültügyi politikához, a bizottság ugyanis a jövőben több menekültet szeretne befogadni a különböző háború sújtotta övezetekből, akiket a tagállamok között osztana szét.

A tervek között az szerepel, hogy 2011-től a 27 tagállam közösen döntené el, hogy mely térségekből, és milyen létszámban fogadna menekülteket. Az egyes országok számár azonban nem határoznának meg kvótákat, hogy hány embert kell befogadniuk, vagyis a programban való részvétel önkéntes lenne, ami nem csak befogadásban, de az adott övezetbe történő orvos-kiküldésben, vagy a menekültek szállításában való segítségnyújtásban is megnyilvánulhatna.

Persze azt az EU sem hiszi, hogy egy ilyen költséges segítségnyújtást a tagállamok mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán szolidaritásból magukra vállalnának, ezért az Európai Menekültügyi Alapból támogatást nyújtanának az önkéntes országoknak. Az alapban jelenleg 90 millió euró áll rendelkezésre erre a célra, de 2013-ig ezt 120 millióra emelnék.

Hogy ez mire lesz elég, és hányakat motivál majd, kérdéses, hiszen a jelenleg futó pilotprojektekben is mindössze 10 ország vesz részt. 2008-ban az UNHCR adatai szerint mindössze 4287 menekültet fogadott be az EU, ami igen csekély része a világszerte befogadott több mint 65 ezer embernek. Arról, hogy ezt a jövőben hány főre szeretnék bővíteni, nem esett szó Brüsszelben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem