Több menekültet fogadna az EU: nem minden tagállam örül

2009. szeptember 3. 15:02

Az EU növelni szeretné a háború sújtotta övezetekből befogadott menekültek számát, akiket a tagállamok között osztana szét. Az ehhez igényelhető támogatás azonban nem sokakat ösztönöz majd szolidaritásra.

Brüsszelben hétfőn egy újabb lépéssel közelebb próbáltak kerülni a közös menekültügyi politikához, a bizottság ugyanis a jövőben több menekültet szeretne befogadni a különböző háború sújtotta övezetekből, akiket a tagállamok között osztana szét.

A tervek között az szerepel, hogy 2011-től a 27 tagállam közösen döntené el, hogy mely térségekből, és milyen létszámban fogadna menekülteket. Az egyes országok számár azonban nem határoznának meg kvótákat, hogy hány embert kell befogadniuk, vagyis a programban való részvétel önkéntes lenne, ami nem csak befogadásban, de az adott övezetbe történő orvos-kiküldésben, vagy a menekültek szállításában való segítségnyújtásban is megnyilvánulhatna.

Persze azt az EU sem hiszi, hogy egy ilyen költséges segítségnyújtást a tagállamok mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán szolidaritásból magukra vállalnának, ezért az Európai Menekültügyi Alapból támogatást nyújtanának az önkéntes országoknak. Az alapban jelenleg 90 millió euró áll rendelkezésre erre a célra, de 2013-ig ezt 120 millióra emelnék.

Hogy ez mire lesz elég, és hányakat motivál majd, kérdéses, hiszen a jelenleg futó pilotprojektekben is mindössze 10 ország vesz részt. 2008-ban az UNHCR adatai szerint mindössze 4287 menekültet fogadott be az EU, ami igen csekély része a világszerte befogadott több mint 65 ezer embernek. Arról, hogy ezt a jövőben hány főre szeretnék bővíteni, nem esett szó Brüsszelben.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?