25 °C Budapest

Több menekültet fogadna az EU: nem minden tagállam örül

2009. szeptember 3. 15:02

Az EU növelni szeretné a háború sújtotta övezetekből befogadott menekültek számát, akiket a tagállamok között osztana szét. Az ehhez igényelhető támogatás azonban nem sokakat ösztönöz majd szolidaritásra.

Brüsszelben hétfőn egy újabb lépéssel közelebb próbáltak kerülni a közös menekültügyi politikához, a bizottság ugyanis a jövőben több menekültet szeretne befogadni a különböző háború sújtotta övezetekből, akiket a tagállamok között osztana szét.

A tervek között az szerepel, hogy 2011-től a 27 tagállam közösen döntené el, hogy mely térségekből, és milyen létszámban fogadna menekülteket. Az egyes országok számár azonban nem határoznának meg kvótákat, hogy hány embert kell befogadniuk, vagyis a programban való részvétel önkéntes lenne, ami nem csak befogadásban, de az adott övezetbe történő orvos-kiküldésben, vagy a menekültek szállításában való segítségnyújtásban is megnyilvánulhatna.

Persze azt az EU sem hiszi, hogy egy ilyen költséges segítségnyújtást a tagállamok mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán szolidaritásból magukra vállalnának, ezért az Európai Menekültügyi Alapból támogatást nyújtanának az önkéntes országoknak. Az alapban jelenleg 90 millió euró áll rendelkezésre erre a célra, de 2013-ig ezt 120 millióra emelnék.

Hogy ez mire lesz elég, és hányakat motivál majd, kérdéses, hiszen a jelenleg futó pilotprojektekben is mindössze 10 ország vesz részt. 2008-ban az UNHCR adatai szerint mindössze 4287 menekültet fogadott be az EU, ami igen csekély része a világszerte befogadott több mint 65 ezer embernek. Arról, hogy ezt a jövőben hány főre szeretnék bővíteni, nem esett szó Brüsszelben.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem